Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Lemelirano ili puno drvo za gradnju montažne kuće?

Neki proizvođači drvenih kuća koriste cijelo ili djelomično lamelirano drvo. Postoje li prednosti ovih konstrukcija u odnosu na one u kojima se koristi puno drvo?

UPIT ČITATELJA:

Iskrene čestitke za njegov blog i njegovu dostupnost u kombinaciji s velikom stručnošću u području zelene gradnje općenito.
Ozbiljno razmišljam o gradnji montažne drvene kuće i želio bih otkloniti nedoumicu koja mi otežava izbor s kojim se moram suočiti, a to je da li se uz istu cijenu može odlučiti za montažnu kuću građenu od lamela ili građenu od punog drv.a. Što je bolje?

ODGOVOR EKSPERTA:

Na istoj razini kvalitete, troškovi potpuno lamelirane konstrukcije su veći, zbog veće obrade ovog materijala u odnosu na puno drvo.
Okretanjem omleta, uz isti trošak, zgrada od lameliranog drveta mogla bi implicirati neke skrivene uštede na drugim aspektima konstrukcije.
Priznajem da me ova tematika posebno ne zanima, jer kvaliteta gradnje drvene zgrade ne ovisi apsolutno o korištenju jednog ili drugog materijala.
Upotreba lameliranog drva može se posebno indicirati za savijanje glavnih greda konstrukcije krovova i podova, u slučaju velikih raspona (većih od 5 metara) i/ili u prisutnosti stropova i krovova u kojima je konstrukcija izgrađena. ostaje na vidiku.
U kućama s drvenim okvirom, stupovi potporne konstrukcije gotovo su uvijek izrađeni od greda od punog drveta (uglavnom od smreke).
Statički proračun ovih konstrukcija je prilično jednostavan i ne bi bilo posebnih prednosti zamjenom lameliranih drvenih stubova.

Jasno je da tvrtka mora odabrati drvo, odbaciti neprikladne elemente zbog nedostataka ili viška čvorova, podvrgnuti ga odgovarajućem začinjavanju.
Pravilno sazrelo puno drvo izvrstan je građevinski materijal , s prednošću što zadržava konačne troškove za kupca.
Područja primjene ljepljenog drveta su konstrukcije podvrgnute znatnim opterećenjima, kao što je krovište zgrada za sport ili konferencije, kombinirajući izuzetnu otpornost na savijanje s ljepotom i toplinom ovog materijala.
Prisutnost na tržištu drvenih kuća graditelja koji hvale korištenje samo lamela umjesto “vulgarnog” punog drveta smatram legitimnim komercijalnim izborom, bez posebnih prednosti s gledišta čvrstoće i trajnosti građevine.

Paola Crivellara ,
BIOARHITEKT – ekspert za niskoenergetske drvene zgrade 

Izvornik: https://caseprefabbricateinlegno.it/

Poveznica na zvorni članak: OVDJE