Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Srebrna jela – karakteristike drva za gradnju

Većina građevina montažnih drvenih kuća za konstrukciju koristi smreku, esenciju drveta koja se naročito cijeni u gradnji zbog čvrstoće i elastičnosti.

UPIT ČITATELJA:

Već sam kupio građevinsko zemljište i čekam da prodam stan koji posjedujem i onda sagradim drvenu kuću. Već bih izabrao tehniku ​​gradnje ( MHM ) i tvrtku. Pročitao sam jedan od njegovih članaka u kojem je govorio o građevinskim materijalima, gdje je pročitao da je “ariš jedno od najprikladnijih drva za izgradnju nosivih konstrukcija”, ali “manja dostupnost ovog materijala čini ga neprikladnim za korištenje” .

U istom članku govorite o korištenju smreke i bijele jele, ukazujući na karakteristike potonje kao „siromašnije“ i tvrdite da se „nikada ne smije koristiti za proizvodnju montažnih kuća. Tvrtka koju sam kontaktirao gradi sa MHM sustavom i koristi srebrnu jelu . Želio bih znati može li se ovaj izbor primijeniti u nekoj prilici (na primjer u MHM) ili se uvijek treba odbaciti.

ODGOVOR EKSPERTA:

U drvenim kućama male potrošnje, nosive konstrukcije od smreke gotovo su obavezan izbor.
Ovaj materijal, u čvrstom ili lamelarnom obliku, elastičan je i otporan, svestran, lako obradiv i prenosiv, rasprostranjen je i može se pokupiti na maloj udaljenosti od mjesta obrade, uz niže ukupne troškove izgradnje.
Ako je dobro začinjen, to je neprikladno okruženje za razvoj ksilofagnih insekata i nije napadnut gljivicama i plijesni, s očitim pozitivnim reperkusijama na trajanje izgradnje.

Teoretski, smreka nije jedini mogući izbor za izgradnju nosivih konstrukcija (punih ili okvirnih zidova, podova i krovova).
Ariš je posebno cijenjena esencija, siromašna čvorovima i nečistoćama, čak je i kvalitetnija od jele, ali je kažnjena većim troškovima, zbog čega nije baš pogodna za izradu konstrukcijskih elemenata, a ostaje izvrstan materijal za završnu obradu. .
Hrast, grab, kesten su rasprostranjene i rasprostranjene šume i kod nas, ali esencije od tvrdog drva nisu osobito prikladne za gradnju dugotrajnih drvenih kuća niske potrošnje.
Srebrna jela nalazi brojne namjene u građevinarstvu , posebice za izradu stupova, piljene građe, oplate, ploča od iverice, izolatora (drvena vuna i celuloza), ali i konstrukcija.
U tom slučaju, drvo se mora pažljivo birati zbog veće prisutnosti čvorova i koristiti u sastavljenom obliku kao kod izrade MHM zidova s ​​pribijenim preklopnim pločama.

Odsutnost smola je prednost u fazi obrade u odnosu na ostala crnogorična drva, ali zahtijeva zaštitnu obradu odgovarajućim proizvodima, prilično složenim zbog karakteristika drva koje nije lako neosvojivo.
Prava granica jele je zapravo manja postojanost u odnosu na smreku i nemogućnost eksponiranja izvan građevine, što smanjuje mogućnost korištenja, ako nije prethodno tretirana.
U tu svrhu koristi se postupak toplinske modifikacije koji se sastoji u održavanju drva nekoliko sati na visokoj temperaturi u nedostatku kisika, poboljšavajući njegovu dimenzijsku stabilnost i otpornost na gljivice i insekte.

Paola Crivellara ,
BIOARHITEKT – ekspert za niskoenergetske drvene zgrade 

Izvornik: https://caseprefabbricateinlegno.it/

Poveznica na zvorni članak: OVDJE