28 studenoga, 2023

Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

„PREPORUKA“ – majka pogrešne odluke

Sa posljednja dva novinska članka (vidjeti OVDJE I OVDJE) kojima smo željeli senzibilizirati i upozoriti javnost na potencijalne neugodnosti i povećani oprez prilikom izbora ponuđača montažnih kuća, zaprimili smo popriličnu lavinu orkestriranih prigovora među kojima prepoznajemo interesne skupine pogođene našim angažiranim pristupom.

Nezadovoljstvo je kulminiralo objavom naše interne liste tvrtki posjednika službenih certifikata za kvalitetu, čije usluge i proizvodne resurse u proizvodnji montažnih kuća pratimo na našem portalu (sa jasnom napomenom da je riječ o našem internom registru.)

Ukazujući na važnost ovih isprava, koje smo označili kao minimum kriterijske izvrsnosti u procjeni izbora ponuđača, dobili smo niz revoltiranih prigovora od malih lokalnih tvrtki u kojima se glas naroda, u vidu PREPORUKE, postavlja kao najsigurniji kriterij odabira, što i sami – kako kažu – mogu posvjedočiti vlastitim primjerom: „Jer njihove su reference neupitne i dovoljno poznate pa im nisu potrebne nikakve papirnate i digitalne potvrde ovlaštenih agencija kao potvrda kvalitete njihovih kuća.“

S obzirom da je takav zavaravajući stav veoma lako nametnuti kao razuman, želimo upozoriti sve buduće investitore na štetnost i potencijalnu opasnost PREPORUKE kao primarne kriterijske reference.

U prilog tome treba reći da sve izvođače loših primjera gradnje, o kakvima u posljednje vrijeme svjedočimo, povezuje zajednička referenca: PREPORUKA – susjeda, prijatelja, poznanika, rodbine….A svjedoci smo kamo ih je takva preporuka odvela.

Izbor izvođača temeljem „preporuke“ je na prvi pogled razumna odluka, ali samo u slučaju ako imamo priliku odvagnuti na temelju drugih provjerljivih i usporedivih informacija. U suprotnom ona je samo dobra reklamna poruka za poslovanje firmi, a manje kao garancija sigurnosti koja neupućenom investitoru jamči kvalitetnu izvedbu radova.

Društvene mreže – izvornik (dez)informacija

U tom kontekstu posebno skrećemo pozornost na preporuke koje se daju na društvenim mrežama. Osim onih koje ostavljaju stvarni vlasnici montažnih kuća, spremni pomoći svojim iskustvima i savjetima, ima i onih primjera kada vlasnici tvrtki zaobilaznim putem preko osobnih profila svoje rodbine i prijatelja daju preporuke svojih usluga. Ne možemo im zamjeriti jer i takvu vrstu promocije možemo prihvatiti kao legitimnu. Uostalom, i sami potičemo svoje prijatelje da nas preporuče svojim prijateljima, jer smisao društvenih mreža u poslovnom svijetu upravo i jest proširiti glas. No takvi koji pod tuđim profilima – često i lažnim – promoviraju sami sebe, su najviše kritični prema našim člancima u kojima upozoravamo na razne devijantne pojave na tržištu montažnih kuća, očito prepoznajući nas kao prijetnju vlastitom poslovanju.

Cilj našeg portala podrazumijeva afirmaciju kvalitete iz obzira prema kupcima pa nas takve neutemeljene kritike lokalnih izvođača ne pogađaju, mada ne vidimo razlog da to nekome tko za sebe misli da je ozbiljan može smetati. Dapače. Loše tvrtke koje rade cirkus na tržištu čine štetu svima koji se ovim poslom bave ozbiljno i odgovorno jer potkopavaju vjeru kupaca u ovu vrstu gradnje pa u tom pogledu očekujemo podršku svih kojima je stalo da se tome stane na kraj.

Korak po korak, do povjerenja kupaca i tvrtki

Naš portal koristi samo službene informacije do kojih dolazimo u neposrednoj komunikaciji sa tvrtkama ili provjerom javnih objava sa vlastitih internetskih stranica. Svakome je dana mogućnost da ih nadopuni ili ispravi, a sve interne poslovne informacije mimo službenih kanala do kojih dolazimo terenskim istraživanjem selektiramo, provjeravamo i objavljujemo samo u suglasju sa vlasnicima.

Time stječemo njihovo povjerenje, koje oni uzvraćaju svojom transparentnom ažurnošću, što nam garantira informativnu pouzdanost i vjerodostojnost. Uvjeti pod kojima je moguće ostvariti takvu vrstu suradnje, kao i mogućnost predstavljanja svojih usluga, jednaki su za sve tvrtke u regiji. U ovoj godini oni su znatno pooštreni jer svaku mogućnost da kupci preko našeg portala nabasaju na lošeg izvođača radova želimo svesti na najmanju moguću mjeru. Stoga je od 01.01. 2023. posjedovanje certifikata minimum za ulazak u naš registar i u tom pogledu nema privilegiranih. Iznimke su tvrtke koje imaju čvrste partnerske ugovore i tehničku podršku renomiranih proizvođača iza kojih stoje visoke reference.

Zaključak

PREPORUKE glasa naroda svakako su važne za nečije poslovanje. Dobra su reklama i mogu poslužiti kao potvrda nečije kvalitete, ali bez opipljivog pokrića ne pridajemo im važnost kriterijske reference. Dapače, veoma smo suzdržani i podozrivi… Stoga je naša preporuka: čuvajte se PREPORUKA.

Blog urednika