Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

MARLES: Dom24h – novi koncept življenja

Tvrtka Marles Hiše Maribor doo  je vodeći partner konzorcija koji broji ukupno 12 prepoznatljivih i prodornih slovenskih tvrtki (Marles Hiše Maribor, Petrol, Gorenje, Alples, ETI, Danfoss Trata, JUB, Helios, TBPLUS, Intectiv, Robotina, Smartis, Špica International), koji zajednički razvijaju Dom budućnosti. Navedeni razvojni projekt podupiru i Ministarstvo gospodarskog razvoja i tehnologije te Europski fond za regionalni razvoj. 
 
Primarna svrha predmetnog projekta pod nazivom Dom24h je prezentacija razvoja i demonstracija novog koncepta stanovanja u domu koji koristimo 24 sata dnevno, kao i prezentacija razvoja i demonstracija podsustava i proizvoda za pametne zgrade budućnosti. Projekt tako spaja pojedinačna novorazvijena i tehnološki napredna, ali komplementarna rješenja u novo konceptualno cjelovito rješenje za izgradnju i život održivog, pametnog i povezanog, korisniku prilagođenog, naprednog i zdravog životnog okruženja. 
 
Projekt DOM24h predstavljat će stambenu zgradu koja će se graditi u sjedištu tvrtke Marles Hiše Maribor doo i bit će moderna stambena zgrada budućnosti koja će omogućiti sve važniju mogućnost rada od kuće u budućnosti kao i cjelovito energetsko i informacijsko opskrbljivanje stambene zgrade, čime će se osigurati i osnovne energetske potrebe za mobilnost korisnika objekta.
Objekt će zbog svoje višenamjenske izvedbe u osnovi razdvojiti stambeni i poslovni dio te svojim korisnicima omogućiti kvalitetan i cjelovit boravak i provođenje slobodnog vremena te rad od kuće. U tu svrhu objekt će električnu energiju dobivati ​​sunčevom energijom, koja se također može pohraniti u objektu i koristiti za osiguranje potrebne energije za prijevozna sredstva korisnika objekta, dok će se višak energije skladištiti u spremnicima ili električne baterije, ili će se emitirati u otvorenu mrežu. 
 
Sama zgrada tako će moći biti u velikoj mjeri energetski samodostatna te će funkcionirati na konceptu net zero-energije zgrade, koja će također biti izgrađena od super izolacijskih materijala, a navedenoj razini pridonijet će i sustav kontrolirane ventilacije zgrade. uštede energije. U objektu će partneri osigurati korištenje pametnih uređaja i namještaja koji će biti integrirani u jedinstveni informacijski sustav upravljanja pametnom kućom. Sama zgrada projektirana je u BIM tehnologiji te će tako u fazi planiranja, izvedbe i korištenja svim dionicima pružati potrebne informacije za njezino maksimalno ugodno i učinkovito korištenje, što će se kroz cijeli životni ciklus pratiti svojim digitalnim blizancem.
 
Investiciju sufinanciraju Republika Slovenija i Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Web stranica Europske kohezijske politike u Sloveniji: EU FUND . 
 
IZVORNIK: marles.com