Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Debljina zidova u X-Lam drvetu

UPIT ČITATELJA: Upravo ću početi graditi svoj budući novi dom i primam razne ponude.
Jedna stvar me još uvijek ostavlja u nedoumici, a to su slojevi X-lam panela.
Neke tvrtke mi nude 3 sloja od cca 10 cm, dok još 5 slojeva sa 8,5 cm.
Potonja opcija je i najskuplja… čak i za 30%.
Htjela sam vas pitati ima li razlika ili ne.

ODGOVOR EKSPERTA: Rastuća popularnost drvenih kuća s punim zidovima u našoj zemlji je posljedica brojnih čimbenika, ali uglavnom proizlazi iz učinkovite toplinske izolacije ljeti (iako djelomično na štetu zimske izolacije).
Veća toplinska inercija ploča od punog drva u usporedbi s okvirnim konstrukcijama čini ih vrlo pogodnim za gradnju zgrada u najtoplijim klimatskim zonama, koje karakteriziraju bujna ljeta s visokim temperaturama i prilično blage zime.
. Međutim, treba imati na umu da konstrukcija čini samo dio (koliko god važan) zida montažnih kuća i da izbor konstrukcijskog sustava mora uključivati ​​ukupnu debljinu neprozirnih pregrada, usvajanje izolacijski materijali najprikladniji za specifično građevinsko područje.

Masivne konstrukcije su također popularne jer “puno” drvo izgleda sličnije zidanim zidovima , prenoseći ideju “čvrstoće”, posebno onima koji nisu u mogućnosti u potpunosti prihvatiti izbor gradnje drvene kuće.
U stvarnosti nema velikih razlika u statičkom i antiseizmičkom ponašanju između uokvirenog zida i masivnog zida, pa se ovaj kriterij prosudbe treba smatrati jednostavnom pretpostavkom bez ikakve potvrde u proračunu konstrukcije.
Mnogi me čitatelji često pitaju koju debljinu x-lam ploče koristiti i koji je točan broj slojeva.
Zidovi x-lam izrađuju se od smrekovih ploča ukrštenih i lijepljenih u neparnom broju (počevši od 3 sloja, uglavnom do 7), dok debljina pojedinačnih ploča ne smije biti manja od 120 mm.

Osobno bih preferirao konstrukcijska rješenja koja se sastoje od najmanje 5 panela, ne manje od 150 mm, za minimalnu dubinu od 750 mm.
Prekriženi raspored dasaka ograničava prirodna kretanja drva , što rezultira izvrsnom dimenzijskom stabilnošću i strukturnom otpornošću elemenata.
Intuitivno, kapacitet i stabilnost ploče ne ovise samo o ukupnoj debljini, već i o ispravnoj stratigrafiji strukture.
U slučaju čitača, ploča s 3 sloja od ukupno 10 cm nije nužno poželjnija od ploče s dimenzijama manjim od 5 slojeva.
Na kraju, zapamtite da ljepila ne smiju sadržavati kemijska otapala i formaldehid, koji bi mogli imati toksične učinke na tijelo.

Paola Crivellara ,
BIOARHITEKT – ekspert za niskoenergetske drvene zgrade 

Izvornik: https://caseprefabbricateinlegno.it/

Poveznica na zvorni članak: OVDJE