Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

VIJESTI: Veliko CLT naselje u mjestu Velika Mlaka

Prilog koja nam dolazi iz Velike Mlake, mjesta u blizini Velike Gorice, zaslužuje posebnu pažnju našeg portala. Riječ je o velikom investicijskom projektu gradnje stambenog naselja. A ono što ga čini za nas posebno interesantnim je vezano uz vrstu gradnje. Naime, sve stambene jedinice izgrađene su CLT pločama (X-Lam).

O ovoj vrsti tehnologije već smo dosta posvetili pažnje u našem posebnom tematskom blogu, pa tamo i upućujemo sve posjetitelje željne znanja. A, samo da se podsjetimo, radi se o križnom lameliranom drvu, inovativnom pločastom proizvodu slojevite građe, koji prema engleskom „Cross Laminated Timber“, nosi naziv CLT.

KARAKTERISTIKE

CLT predstavlja kruti pločasti proizvod, sastavljen od odgovarajućeg broja slojeva (uglavnom neparnog 3, 5 ili 7), gdje je svaki sloj načinjen od dasaka/lamela položenih jedna do druge i pri čemu su daske susjednih slojeva uglavnom lijepljene pod kutom 90° jedna na drugu. Uslojena i optimizirana struktura omogućuje nosivost u ravnini i okomito na ravninu elementa s primjenom u obliku zidnih nosača i stropnih ploča. Odlikuju se visokim stupnjem predgotovljenosti pa je rad na gradilištu ubrzan i uključuje uglavnom montažu i spajanje pojedinih panela. S aspekta građevinske fizike, materijal se odlikuje izvrsnim energetskim svojstvima i velikim kapacitetom pohrane vlažnosti i toplinske energije. Mala vlastita težina olakšava mu temeljenje, a omogućuje i primjenu u seizmički aktivnim područjima.(Jelač, Varevac, Rajčić – znanstveni rad)

Sve izgrađene stambene jedinice spadaju u energetski razred A+.  Radove na izgradnji naselja izvodi tvrtka J.u.A. Frischeis d.o.o.,  članica JAF grupe.

Do opširnijeg novinskog članka koji planiramo uskoro objaviti,  za ovu priliku više u video prilogu Dom na kvadrat.