Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Upoznajmo gradić Bale, domaćina međunarodnog sajma montažnih i modularnih kuća Modular Homes Expo (16.-18. lipnja)

Pitoreskni istarski gradić Bale domaćin je međunarodnog sajma montažnih i drvenih kuća Modular Homes Expo koji će se održati od 16. do. 18. lipnja na prostoru sportske dvorane. Osim posjete ovoj vrijednoj izložbenoj manifestaciji za sve goste sajma koji dolaze i drugih gradova ovo je prilika i za jedan ugodan turistički izlet, upoznavanje ovog povijesnog mjestašca. Stoga koristimo ovu priliku da čitatelje našeg portala i sve koji će tih dana krenuti put sajamske manifestacije provedemo kroz povijesne znamenitosti Bala te upoznamo sa turističkim sadržajima.

Povijest grada Bala

Ovaj povijesni kameni gradić izgrađen je na brežuljku te je okružen maslinicima i vinogradima, a udaljen je samo pet kilometara od mora i netaknute obale. Uske i popločane ulice koje okružuju srednjovjekovni dvorac obitelji Bembo iz 15. stoljeća kriju mnoge priče. Još prije rimskog doba tu je bila stara utvrda, a o burnoj prošlosti grada svjedoče mnogi povijesni dokumenti i ostaci građevina.

Stari grad – Kaštel Soardo – Bembo
Šetnjom kroz starogradsku jezgru Bala, opažanjem kamenih kućica i lutanjem popločanim uličicama unutar utvrđenih zidina zasigurno će vam se na putu naći Kaštel Soardo – Bembo. Jedna od najljepših slikovitih znamenitosti u gradiću koja se posebno ističe ljepotom gotičko-renesansne fasade. Izgrađen je u 16. stoljeću između dviju kula, a prvo je pripadao obitelji Soardo da bi 1618. prešao u vlasništvo obitelji Bembo. Smatra se jednim od najznačajnijih spomenika u Hrvatskoj, a 2012. godine u potpunosti je obnovljen.
Ljubitelji povijesti moći će razgledati Kaštel Bembo i upustiti se u avanturu ranog modernog doba.

Lapidarij – kripta u Balama
….Lapidarij – kripta nalaze se u crkvi Blažene Djevice Marije u Balama.
U vrijeme gradnje današnje crkve, kameni ostaci starijih crkva pohranjivani su u kriptu. Tu se nalazi i lapidarij u kojem se čuvaju kamena skulptura, te ulomci dekorativne kamene plastike i liturgijskog namještaja iz razdoblja od antike do kasnog srednjeg vijeka. U kripti je pohranjen i sarkofag iz 1595. u kojem su pohranjeni ostaci Blaženog Julijana, zaštitnika Bala.

“Manje je više” vrijedi upravo za Bale.
Bogata povijest ovog malog mjesta isprepletena sa svakodnevnim životom razbuktava maštu dok prolazite kamenim ulicama ovog malog gradića smještenog na brdu Mon Perin. U Balama nikad nema gužve, a uličice i trgovi su uredni i čisti. Svaki žitelj ili prolaznik će vas nenametljivo pozdraviti i dati vam savjet ako ga zatražite. Ovdje mještani žive u starom gradu i svojim svakodnevnim životom oživljavaju prekrasnu kulisu ovog srednjovjekovnog gradića.

More i obala u blizini Bala

Turisti željni odmora uz more mogu se uputiti prema obali gdje će ostati zapanjeni ljepotom modre pučine. Na samo nekoliko minuta od Bala, istarsku obalu oplahuje kristalno čisto more. Mnoštvo skrivenih plaža i uvalica, te netaknuta priroda pravo su utočište za turiste u potrazi za potpunim odmorom daleko od gradske vreve, dok niz restorana uz obalu nudi spoj lokalnih namirnica uz vještu pripremu domaćih kuhara, te su jedinstveni izazov za gurmane.

Galerije u Balama

Etnogalerija Eleonora Grgac, prof., 

Atelje naive Art Božić,

Art house – Mon Perin

Jedna od najvećih istarskih galerija se nalazi u sklopu kaštela Soardo-Bembo u Balama što ju čini posebno zanimljivom jer je sam kaštel na listi 30 najvažniji spomenika u Hrvatskoj. Na 1000 m2 prostora izložena su umjetnička djela uglednih umjetnika iz Istre i Hrvatske.
Trenutni postav galerije čine slike i skulpture Erosa Ćakića, Bojana Šumonje, Fulvia Juričića, Đanina Božića, Roberta Paulette, Nasera Hamze, Tee Bičić, Marie Ćurčić, Igora Eškinje i Marine Orlić.

Galerija Ulika 

Galerija Ulika u Balama je jedan od najposjećenijih multimedijalnih centara u ovom dijelu Istre. Razlog tome je što ova galerija nudi izložbu ostataka dinosaura koje je izronio talijan Dario Boscarolli u uvali Colone u neposrednoj blizini Bala. Osim toga, ovdje je smješten i vrlo zanimljiv model dinosaura koji oduševljava i velike i male!
Zanimljivo je također posjetiti i ornitološku kolekciju ptica koje obitavaju oko Bala ili se zadržavaju na obližnjem rezervatu Palud.

O Balama se ima još puno toga za reći, vidjeti, doživjeti. A krenete li ovih dana put Istre zasigurno će vas zanimati informacije o smještaju i gastro ponudi. U to ime upućujemo vas na veoma sadržajnu stranicu grada  BALE VALLE, sa mnoštvom važnih preporuka i korisnih informacija za goste, na koju smo svratili i mi pišući ovaj tekst. Vidjeti OVDJE

Dobrodošli na međunarodni sajam montažnih kuća Modular Homes Expo.