Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Modular Homes Expo uzburkao tržište montažnih kuća u regiji!

Da je međunarodni sajam montažnih i modularnih kuća Modular Homes Expo inteligentni vizionarski projekt sa jasnom perspektivom prerastanja u najveći sajam montažnih konstrukcija u Europi, dokazuje ne samo zamjetan interes velikog broja izlagača koji sa uspješno odrađenog posla u Areni Zagreb sele u istarski gradić Bale, nego i pojava novih imena iz prve klase proizvođača montažnih kuća za koje se prije dalo očekivati da će svoje premijerno sajamsko izlaganje imati tek iduće godine na centralnoj izložbenoj pozornici u našem glavnom gradu.

Iznenadilo je to i nas koji smo bili uvjereni da će sajam u Balama biti više manifestacija lokalnog karaktera koju će mahom popuniti izlagači iz obližnjeg susjedstva. No sudeći prema listi gostujućih imena i ovoga puta posjetitelji sajma moći će prošetati izložbenom rutom od Vardara pa do Triglava.

Potencijal tržišta u regiji

Iz toga razloga već sada smo sasvim sigurni da Modular Homes Expo ima ozbiljan potencijal promijeniti odnose u ovoj brzorastućoj grani građevinske industrije na tržištu cijele regije, što nije zanemarivo jer se radi o potencijalnom gradilištu sa preko dvadeset milijuna stanovnika koji govore istim jezikom. Za sada još nemamo relevantne statističke projekcije. Ali indikator ovih promjena je i rekordna čitanost našeg portala u vrijeme najave i samog održavanja sajma, sa velikom promjenom u strukturi pretraživanja i vrsti upita, iz čega se vidi značajan porast posjeta iz Slovenije, Srbije i BiH te nivelacija ravnomjernog interesa publike za ponudama svih proizvođača u regiji, što u ranijem periodu nije bio slučaj – jer su kupci bili mahom okrenuti domaćim tvrtkama.

Modular Homes Expo, dakle, iz temelja mijenja ovu lokalnu paradigmu i vraća nas ponovo u vrijeme ekonomske logike iz 80-ih godina kada su proizvođači iz svih republika pokrivali čitavi prostor tadašnje Jugoslavije. Doduše, bilo ih je daleko manje nego danas, jer montažne kuće u ono doba bila su čista egzotike. No 90-ih ta se slika polako mijenja.

Usporedo s porastom potražnje rastao je i broj tvrtki, ali poslovno još uvijek usko vezane za teritorij vlastite države. I tako sve do prije nekoliko godina, nakon niza seriji učestalih potresa, kada bratstvo i jedinstvo susjednih montažnih ekonomija ponovo počinje cvasti, da bi Modular Homes Expo 2023. razotkrio sve razmjere ovakvog tržišnog procvata koji industriju montažnih kuća zapadnog Balkana počinje povezivati u jedinstveno tržište.

Perspektive razvoja industrije u uvjetima zaoštrene konkurentnosti

Ako se takav trend nastavi i dalje – u što nema sumnje – kakve će to reperkusije imati za cijelu industriju montažnih kuća u regiji?

Prema nekoj zdravoj ekonomskoj logici takav razvoj prilika trebao bi zaoštriti konkurenciju, što bi shodno uzročno posljedičnim zakonitostima tržišta trebalo uspostaviti balans kvalitete proizvoda i usluga na višoj razini od sadašnje, pri čemu je riječ „balans“ ključna opisiva vrijednost očekivanog ishoda u nivelaciji cijene i kvalitete. Za kupce ovo zvuči veoma privlačno. No, je li takvo očekivanje realno, da li je ono moguće, gdje, kada i pod kojim uvjetima?

Teoretski je zamislivo, ali u samoj praksi relativno neizvedivo – i tako nešto ne treba očekivati jer djeluje zbunjujuće i samo može unijeti veliku zbrku u investicijskom planiranju. Jer kao što postoje niže, srednje i više klase automobila, tako postoje i niže, srednje i više klase montažnih kuća. Rast i balans kvalitete realno je očekivati u svakoj klasi zasebno, ali balansirati ih međusobno, naprosto je nemoguće. Kupci toga trebaju biti svjesni i dobro informirani, pri čemu niti jednu klasu ne treba anatemizirati jer svaka ima svoje kupce, različitih mogućnosti i očekivanja. No svakome treba biti jasno što se kupuje, i za koje novce, a proizvođači strogo kontrolirani da u svakoj klasi nude dobro, bolje, najbolje.

Zato je Modular Homes Expo došao u pravo vrijeme, jer osim što kupcima nudi mogućnost da se upoznaju sa širokom ponudom, daje im priliku da posredstvom tematske koncepcije stručnih panela upoznaju osnove tehnologije montažne gradnje i sami procjene klasu i kvalitetu ponude. To nije samo mišljenje redakcije našeg portala, nego i mnogih prisutnih izlagača sa kojima smo razgovarali o vlastitim iskustvima sa netom održane zagrebačke izložbe u svibnju ove godine.

Zdrava konkurencija je dobrodošla, ali samo na temelju usporednih vrijednosti koje imaju svoju opisivu i lako dostupnu tehnološku deklaraciju koju kupci mogu razumjeti. A za to je potreban izvjestan period odrastanja u kojemu će isti skupiti dovoljno znanja za raspoznati definicijske značajke kuća, slično kao što iskusni vozači znaju rangirati vrste vozila, jer sama karoserija ne daje nikome ništa na znanje bez uvida u sve tehničke karakteristike proizvoda.

Ova slikovita automobilska usporedba je sasvim primjerena jer današnja montažna kuća je sofisticirani tehnološki proizvod koji se može gradirati po nizu parametara bitnih za seizmičku sigurnost, dugovječnost, energetsku efikasnost, atmosfersku otpornost, ekološku prozračnost, zvučnu propusnost…itd. A doda li se tome ugovorena gradnja do razine KLJUČ U RUKE, onda cijela priča još i više ide u širinu.

Zato evolucijski doprinos Modular Homes Expo u razvoju ove gospodarske grane treba sagledavati u tom kontekstu. Ako je prošla izložena manifestacija u Zagrebu bila prva epizoda ove dokumentarne filmske priče o stvaranju jednog novog poglavlja u industriji montažnih kuća ovih prostora, onda je interes izlagača za nadolazeći istarski sajam u Balama (16. do 18. lipnja) dobar pokazatelj da će ovaj montažni serijal imati još puno dobrih i uzbudljivih nastavaka – jednako korisnih za kupce, investitore i proizvođače.