Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Modular Homes Expo 2023: Industrija graditeljstva u hodu s vremenom

Međunarodni sajam montažnih i modularnih kuća MODULAR HOMES EXPO 2023. koji se održava u Areni Zagreb od 4. do. 7. svibnja, zasigurno je događaj vrijedan pažnje, ne samo domaćih investitora, nego i cijele građevinske industrije koja mora odgovoriti izazovu vremena.

Duboka energetska kriza, izrazito nestabilno tržište nekretnina te učestala seizmička aktivnost kojoj svjedočimo posljednji godina, postavili su nove standarde u stanogradnji, koja traži nova učinkovita rješenja i zakonske regulative.

Predvidljive cijene, održiva gradnja, kuće koje štede i pružaju sigurnost u potresu svakako su primarne smjernice investicijskih ulaganja u stambene objekte. Ovaj sajam dobra je prilika da se ova pitanja aktualiziraju, jer prateći rasprave građana na društvenim mrežama shvaćamo da u javnosti postoji mnogo nepoznanica i puno nedorečenih propisa čiji zaostatak za vremenom može ozbiljno narušiti tržišne vrijednosti u ovoj grani gospodarstva, a neinformiranim građanima prouzročiti mnoge neugodnosti.

Portal Montažne i drvene kuće, kao specijalizirani internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća – koji sustavno prati ponude, cijene, tehnologiju gradnje i reference firmi u regiji – u posljednjih nekoliko godina upozorava na potrebu jasne tehnološke standardizacije u proizvodnji i uvozu montažnih kuća iz drugih zemalja, kako bi se investitorima jamčila sigurnost kvalitete, a ponuda i potražnja odvijali u okvirima zdrave tržišne konkurencije, gdje bi proizvođači jedan drugome konkurirali prvenstveno kvalitetom, a ne samo cijenom.

Brza intervencija države u tom segmentu nužno je potrebna, jer izrazito heterogena struktura domaćih i stranih ponuđača (od kojih su mnogi ovo vrijeme velike potražnje iskoristili za brzu zaradu) prijeti da se domaće tržište montažnih kuća pretvori u buvlju pijacu, na kojoj se doslovno nudi sve i svašta. Cijenu tome platiti će naivni građani koji nisu svjesni što se krije iza fasade njihove kuće. Jedino rješenje za uspostavu reda je jasna zakonska standardizacija, kategorizacija i stroga nadzorna kontrola – sve ono što u ovome trenutku Hrvatskoj nedostaje.

Predstojeći zagrebački sajam pravo je vrijeme da se ova pitanja stave na dnevni red. A kupcima dobra prilika da upoznaju tehnološke standarde koji jamče trajnost i sigurnost.

Također treba podsjetiti da na ovoj izložbenoj manifestaciji učestvuju izlagači tehnoloških sustava za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, što čini svaku nisko-energetsku i pasivnu montažnu kuću trajno održivom.

Sve u svemu, Modular Homes Expo 2023. za mnoge je šansa koju treba iskoristiti. Oni koji planiraju gradnju da se upoznaju i nauče, a izlagači da se kvalitetno predstave. Jednima i drugima želimo puno sreće.