Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

MARLES: Projekt POPLAVE 2023.

Nakon snažnih orkanskih nevremena koja su nanijela ogromnu štetu na području Hrvatske i susjednih zemalja, stigla nas je nova pošast u vidu katastrofalnih poplava. Najviše je stradala susjedna Slovenija gdje je voda poplavila mnoga sela i gradove, ostavivši mnoge obitelji bez svojih domova. Kao specijalizirani tematski portal otvorili smo mnoga aktualna pitanja vezana za učinkoviti sanaciju montažnih kuća, gdje donosimo mnoge korisne informacije iz raznih izvora. Prvi naš kontakt vezano za ovu temu uspostavili smo sa najpoznatijim slovenskim proizvođačem montažnih kuća MARLES, gdje sa njihove stranice prenosimo veoma sadržajan i umirujući članak prepun korisnih informacija i savjeta za vlasnike njihovih kuća, gdje se Marles i ovoga puta pokazao kao pouzdan proizvođač koji tradicionalno vodi brigu o svojim kupcima, neprekidno stojeći na usluzi kao učinkovita i provjerena servisna podrška. Članak prenosimo u cijelosti:

Sigurnost od poplava
Obrana od poplava i učinkovita sanacija montažnih kuća teme su koje posljednjih dana izazivaju veliku pozornost.
S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji koja se bori s poplavama, radimo na boljoj odzivnosti i suradnji s vlasnicima montažnih kuća. Zato smo pokrenuli projekt Poplave 2023. koji nam omogućuje da se fokusiramo na vaša pitanja i potrebe. Za stručne savjete i dodatne informacije dostupni smo na poplave2023@marles.com .
Bujične poplave i klizišta mogu donijeti mnogo štete i problema u našim domovima gdje se osjećamo sigurno i ugodno. Važno je znati kako pravilno postupiti u slučaju poplave u kući jer pravodobno djelovanje i ispravne odluke mogu značajno utjecati na smanjenje štete i osiguranje sigurnosti i dobrobiti nas i naših najmilijih. Kao tvrtka s najdužim iskustvom u području montažne gradnje, shvaćamo koliko je važno imati pouzdano i čvrsto sklonište, posebno u kriznim vremenima. Nažalost, ove vrste prirodnih katastrofa i sanacija montažnih kuća nisu nam strane, ali pomaže osigurati da su ispravni koraci i postupci uspostavljeni za rješavanje problema i obnovu montažne kuće u trenutnoj situaciji.

Jesu li veće posljedice poplava u montažnim kućama?
Mnogi su uvjereni da su drvene kuće još osjetljivije na poplave i da su posljedice poplava u takvim kućama još gore nego inače, što nije točno. Nedvojbeno je da vlaga uzrokovana poplavama oštećuje drvenu konstrukciju Marlesovih zgrada i uništava izolaciju u zgradi, no drvo se puno lakše suši od ostalih građevinskih materijala, a izolacija se lako i brzo mijenja, zbog čega je sanacija drvenih montažne zgrade nakon poplava je znatno jednostavnija, brža i učinkovitija od obnove klasično građenih objekata.

Kako sanirati poplavljenu montažnu kuću?
Suočeni s izazovima poplava i njihovih posljedica na montažne kuće, pripremili smo osnovne informacije o učinkovitoj sanaciji. Brza reakcija je ključna jer se voda mora što prije ukloniti, prostor očistiti i započeti sušenje. Važno je biti svjestan osjetljivosti na vlagu i ukloniti vlažne lajsne i zidne obloge. Sljedeći korak uključuje uklanjanje vlažne izolacije i pregled donje drvene konstrukcije. Također je bitno smanjiti vlažnost zidnih elemenata na odgovarajuću razinu. Za područja u blizini estriha može se čak preporučiti uklanjanje zidne obloge.
Uz ovakve opsežne poplave s kakvima smo suočeni proteklih dana, može doći i do vlaženja podnih obloga i estriha. Njihova sanacija može se provesti na više načina, ovisno o nastalom oštećenju i mogućnosti sušenja. Jedan primjer je uklanjanje podne obloge i sušenje pomoću odvlaživača ili sušila. Međutim, estrihe je moguće ukloniti s krova zgrade, tako da se može pristupiti drvenim okvirima zgrade, koji se zatim lako osuše na vlažnost ispod odgovarajućeg postotka vlage.
Sve dok pratimo pravilno sušenje montažnog objekta i njegove konstrukcije, brže ćemo postići potpunu suhoću zidova i nastaviti kvalitetno boraviti u njemu. Stoga vam savjetujemo da cijeli proces nadgledaju ili provedu kvalificirani stručnjaci, posebno u završnim fazama sušenja, procjene vlažnosti i restauracije.
Ključni dio obnove je vraćanje zidnih elemenata u prvobitno stanje. To uključuje precizno postavljanje prečki za pričvršćivanje zidne obloge, postavljanje toplinske izolacije i postavljanje parne brane. Pažljivo slijeđenje ovih koraka ključ je da osigurate da kuća ponovno bude sigurna i udobna za život.

Kontaktirajte nas za adaptaciju montažne kuće
U svjetlu nevremena i velikih poplava koje su pogodile stanovnike i njihove domove, brojni vlasnici montažnih kuća javili su se i zatražili pomoć i savjet. U tu svrhu smo aktivirali poseban kanal za komunikaciju, jer želimo doprinijeti što više informacija u što kraćem vremenu.
Aktivirali smo projekt Poplava 2023 Marles kuće – responzivna inicijativa čiji je cilj ponuditi podršku vlasnicima montažnih kuća u slučaju ekstremnih vremenskih pojava i posljedica koje one ostavljaju na domovima. Naši stručnjaci već su na terenu i svom snagom i iskustvom nastoje pružiti informacije koje će pomoći ugroženim područjima u Sloveniji. Spremni smo pružiti podršku i pomoći u obnovi i sanaciji poplavljenih Marles montažnih kuća. Kako je svaka kuća individualna, a svaka nezgoda uzrokuje različitu štetu, jasno je da ćemo svaki slučaj tretirati drugačije. Naš cilj je pružiti brzu, učinkovitu i trajnu pomoć stanovnicima koji su izgubili svoje domove i udobnost.
Svi koji trebaju informacije o sanaciji poplava u montažnoj kući mogu nam se obratiti. Također ćemo pokušati ponuditi fleksibilna rješenja za obnovu ili izgradnju novih domova.
Sva pitanja i informacije šaljite na: poplave2023@marles.com , gdje ćemo Vam pokušati pomoći u najkraćem mogućem roku.

Izvorni članak na slovenskom jeziku vidjeti OVDJE

IZJAVA Tadeja Gosaka, direktora Marlesa, za medije, od 10.08.2023. 

Marles.com