Niskoenergetska gradnja

Rihter d.o.o. - pasivne montažne kuće

Tvrka Rihter d.o.o. je član Konzorcija pasivna kuća koje je bilo ustanovljeno 2008. godine.Ustanovitelji su, osim Fakulteta za arhitekturu i tvrtke koje svojim aktivnostima pružaju mogućnost izgradnje pasivne kuće ili će to osigurati u bliskoj budućnosti.

Rihter d.o.o. - pasivne montažne kuće
Pasivna kuća združuje sva najnovija znanja i iskustva s područja projektovanja i gradnje zgrada. Nastala su u zadnjem periodu kao plod velikog broja ispitivanja na području učinkovite uporabe energije u zgradama, kao i zahtjevima ljudi po udobnom načinu stanovanja. Standard pasivne gradnje je uveo mjerila građenja koja bitno nadmašuju opće standarde i pravilnike gradnje. 

Pasivna kuća je tako trenutno najbliža omjeru uložene energije, koja nažalost još uvijek minimalno opterećuje okoliš i kvalitete boravišta koju suvremeni čovjek očekuje od svoje kuće.Kako bi se, na taj način građene kuće mogle razlikovati od običnih objekata, za takve građevine postoje pravila, a kriteriji su osjetno strožiji od trenutno važećih zakonskih pravila. 

Za pasivne kuće vrijede sljedeći kriteriji: potrošnja energije za grijanje 15 kWh/m2a, potrošnja električne energije 18 kWh/m2a, potrošnja zajedničke primarne energije 120 kWh/m2a. Toplotni gubici ne smiju premašiti 10 W/m2 grijne površine i izmjerena nekontrolirana izmjena zraka n50 0,6 h – 1.Za dostizanje navedenih visokih kriterija i svrstavanje kuće u skupinu pasivnih zgrada je potrebno doslijedno uvažavati brojne prirodne zakonitosti, svojstva ugrađenih materijala, dobro planiranje i još posebno dobru izgradnju. Prilikom planiranja i izračunavanja energetske bilance objekta pomažemo se programom PHPP koji doslijedno uvažava sve unutarnje in vanjske izvore, lokaciju, legu i oblik objekta te vanjski omotač objekta. 

Vanjski omotač objekta je tako najvažniji dio zgrade, jer upravo na omotaču zgrade uštedimo najviše izgubljene energije. Pasivna kuća tako, od prosječno građene, 30 godina stare kuće, ima bar 10 puta bolju izolaciju, a posljedično toliko i manju potrošnju energije.Kao što smo već rekli, vanjski omotač zgrade je jedan od najvažnijih elemenata pasivne kuće. 

Toplotna prohodnost neprozirnog vanjskog omotača bez toplotnih mostova mora iznositi U £ 0,15 W/m2K, zastakljenje, uključujući i okvire okna U £ 0,8 W/m2K. Te vrijednosti je moguće dostići na osnovu dobro izvedene konstrukcije vanjskog omotača s minimalnim toplotnim mostovima, odgovarajućom debljinom toplotne izolacije i dobrom izvedbom zavrtanja svih zglobova, posebno prozora.Tvrka Rihter d.o.o. je član Konzorcija pasivna kuća koje je bilo ustanovljeno 2008. godine.Ustanovitelji su, osim Fakulteta za arhitekturu i tvrtke koje svojim aktivnostima pružaju mogućnost izgradnje pasivne kuće ili će to osigurati u bliskoj budućnosti. Više o tome možete pročitati na njihovoj internetskoj stranici


IZVORNIK: www.rihter.hr