18 svibnja, 2022

Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Upute posjetiteljima portala Montažne i drvene kuće

Naš naglasak je na prikupljanju relevantnih informacija koje potencijalnim investitorima daju približnu sliku ponude. Navedene CIJENE predstavljaju samo orijentacijski okvir,  no ono što nudimo sigurno će vam pomoći da stvorite jasniju sliku o stanju ponude, cijene i kvalitete koja se nudi na tržištu montažnih i drvenih kuća..

Na adresu redakcije često nam stižu upiti za gradnju kuća. Svima ljubazno odgovaramo da mi ne gradimo kuće. Mi smo internetski portal i samo pratimo ponudu montažne i drvene gradnje u regiji – zemlje bivše Jugoslavije.

Naš naglasak je na prikupljanju relevantnih informacija koje potencijalnim investitorima daju približnu sliku ponude. Navedene CIJENE predstavljaju samo orijentacijski okvir,  no ono što nudimo sigurno će vam pomoći da stvorite jasniju sliku o stanju ponude, cijene i kvalitete koja se nudi na tržištu montažnih i drvenih kuća..

KAKO KORISTITI NAŠU STRANICU?

Kompletna ponuda svih ponuđača iz našeg adresara razvrstana je u dvije kategorije: Montažne kuće i Drvene kuće, koje su dostupne putem navigacijskog izbornika.

Izborom na jednu od njih otvara se stranica koja nas uvodi u kategorijski  adresar ponuđača. Klikom na zastavu pojedine države, izbor se sužava na zemlju u kojoj postoji sjedište pojedine tvrtke ili službeno predstavništvo iste..

Ponuđači su poredani prema abecednom redu. Klikom na pojedinu tvrtku otvara se njihova ponuda.
I. MONTAŽNE KUĆE
Cijene

Cijene su izražene u eurima po m2, NETO ili BRUTO stambene površine, na što molimo da posebno obratite pažnju. Za one koji su neupućeni, naglašavamo da je NETO kvadrat stana iskoristiva stambena površina, dok u BRUTO kvadrat ulazi i površina zidova.

To konkretno znači da je cijena kuće po izraženoj cijeni 500 E/m2 po NETO stambenoj površini povoljnija od cijene 500 E/m2 po BRUTO stambenoj površini.

Radi lakšeg snalaženja i usporedbe nastojimo tražiti od ponuđača da nam dostavlja ponudu u NETO vrijednosti jer je to cijena koja je građanima najrazumljivija.

Prikaz cijena u rasponu
Cijene u informativnim blogovima firmi  prikazane su u rasponu ili sa početnom vrijednosti jer na konačnu cijenu kuće uteče nekoliko glavnih faktora: količina utrošenog materijala (debljina zidnih stjenki i broj pregradnih zidova), lokacija gradnje (udaljenost od sjedišta firma), veličina objekta (sa rastom kvadrature opada cijena kvadrata).
Prikaz cijena prema sjedištu tvrtke
 
Tvrtke su razvrstane prema adresi u kojoj tvrtka ima sjedište ili službeno predstavništvo te navedene cijene važe samo za dotičnu državu.
Specifikacija ponude
Kod usporedbe cijena treba obratiti pozornost na specifikaciju ponude.  Pravi visoki ROH BAU je razina izgrađenosti iza koje vam ostaju još samo završni instalaterski i obrtnički radovi: fini razvod elektro instalacija, keramika, sanitarije, podovi, grijanje, gletovanje i ličenje zidova. Ako je manje od toga znači da “visoki ROH BAU” i nije tako visok pa treba vidjeti što još nedostaje do potpunog završetka. U tu svrhu izradili smo detaljnu tablicu ponude sa točnom i preciznom specifikacijom radova i usluga za svakog ponuđača, koja će vam olakšati kontrolu ugovorenog paketa. Napominjemo da ove tablice predstavljaju samo prikaz stanja na osnovu naših vlastitih informacija sa kojima raspolažemo u ovom trenutku, zato je potrebno da se njihova točnost provjeri kod samog ugovaranja. No postoji i jedan lakši put. A to je da vam ponuđač odmah napravi popis onoga što još ostaje učiniti do useljenja.
Uz već navedeno, pažnju treba obratiti i na debljinu i sastav vanjskog zida.  Zlatni standard prosječne vrijednosti debljine vanjskog zida u standardnoj ponudi visokokvalitetnih ponuđača montažnih kuća u regiji iznosi 30 do 36 cm. Cijena usporednih ponuda može biti ista ili jedna povoljnija od druge, ali pitanje je što se za istu cijenu nudi.
Kako izabrati najpovoljniju ponudu?

Ovo je svakako najteže pitanje sa kojim se susreću svi koji grade kuću. Naš savjet je jednostavan. Izaberite one firme kojima vjerujete, a onda na adresu svake od njih pošaljite upit za konkretnu ponudu sa cijenom i detaljnom specifikacijom. Na taj način otvorili ste natječaj. Nakon što dobijete povratne informacije, izdvojite najpovoljniju ponudu i ponovno pošaljite upit ostalim ponuđačima da li mogu ponuditi konkurentniju cijenu. Poslije ovog kruga zatvarate natječaj.

 
II.DRVENE KUĆE
Cijene
 
Za razliku od klasičnih montažnih kuća od drvenih panela, cijene drvenih kuća prikazane su u većem rasponu ili se posjetitelje portala upućuje na direktan kontakt sa ponuđačima. Razlog tome je specifičnost gradnje čiju cijenu nije uvijek moguće procijeniti u okvirnim vrijednostima, osim kada je riječ o tvrtkama koje raspolažu ponudom konkretnih modela tipskih kuća. Ovo pravilo se posebno odnosi na tip gradnje kuća od trupaca. 
 
 
III. OSTALE NAPOMENE
 
Certifikati za kvalitetu
Kako pronaći kvalitetnog ponuđača?  Postoje tvrtke koje su već odavno brendirane u ovom području gradnje, no sve više je i onih novih koje im ozbiljno konkuriraju. A jedan od najpouzdanijih pokazatelja njihove vrijednosti je posjedovanje relevantnih europskih certifikata za kvalitetu gradnje. No svakako treba napomenuti da postoje veoma kvalitetne lokalne tvrtke koje ne posjeduju certifikat jer su svojim poslovanjem vezane za uže lokalno područje pa im isti nije niti potreban.
Garancija pravne sigurnosti
Preporuka je redakcije portala da se poslovi gradnje ugovaraju sa domaćim tvrtkama ili tvrtkama koje imaju svoje službeno predstavništvo unutar iste države, odnosno poslovnu  suradnju sa domaćim pravnim subjektima preko kojih obavljaju poslove.Iz tog razloga vodimo računa da u našem registru tvrtke budu razvrstane prema istom kriteriju. Pri tome treba napomenuti da moge tvrtke imaju u drugima državama svoje zastupnike u vidu kontakt psobe, ali isti nemaju pravni legitimitet.
Pouzdanost portala kao izvornika informacija 
Uloga našeg portala je pratiti ponudu, cijene, tehnologiju gradnje i reference firmi na tržištu regije. Pri tome informacije koje prikupljamo nastojimo selektirati i prikazati u dogovoru sa samim tvrtkama ili prikupljanjem podataka sa službenih stranica istih.U tom pogledu postoje tvrtke koje su manje ili više spremene na takvu vrstu suradnje (obzirom na procjenu poslovne isplativosti) pa je time određena kvaliteta i širina informative ponude. U kontaktu sa kupcima ovu činjenicu uvijek naglašavamo. No jedno je sigurno: Mi smo ozbiljan novinski portal koji ovom poslu pristupa savjesno i odgovorno, jednako vodeći računa o interesima kupaca i tvrtki.
Za sva dodatna pitanja obratite se na kontakt adresu naše redakcije.

Uredništvo portala