Poslovna prilika

Traži se investitor za ,,ETNO SELO“ kraj Podgorice!

Na redakciju portala stigla nam je zanimljiva projektna ideja stvaranja „ETNO SELA“ u neposrednoj blizini Podgorice. Portal Montažne i drvene kuće sa radošću prenosi ovu vijest u nadi da će ista pronaći zainteresirane ulagače, spremne investirati u ovaj hvale vrijedni projekt. Idejna začetnica ovog projekta je mlada vizionarka Antonija Vujisić, čiji prezentacijski rad prenosimo u cijelosti.

Traži se investitor za ,,ETNO SELO“ kraj Podgorice!
UVOD

Turizam je postao generator ekonomskog razvoja u mnogim zemljama sveta. CRNA GORA postaje sve traženija destinacija na turističkoj mapi Evrope. Cilj ovog rada je da se pokaže ,da poduzetništvo u turizmu Crne Gore treba da se bazira na konceptu ekonomskog, sociološkog i društvenog održivog razvoja uz ostvarivanja pune satisfakcije korisnika usluga turista. 

Predmet rada su originalni i raznovrsni sadržaji ponude kao primjer kreativnog poduzetništva koji je doprinio ubrzanijem lokalnom razvoju sela. 

Metoda rada - Ključne riječi: poduzetništvo, turizam, konkurentnost, satisfakcija korisnika usluga, inovativnost.

Turizam je skoro jedina privredna grana, koju na globalom nivou nije zahvatila svjetska ekonomska kriza. 

Zahvaljujući svom multipliciranom efektu, on utiče na razvoj ostalih privrednih grana, pospješuje zaposlenost i regionalno uravnoteženje razvoja regiona. Pokretanje poduzetničkog biznisa u turizmu podrazumijeva poslovanje i u oblasti razvoja ruralnog turizma (pružanje usluga smještaja, hrane i pića u privatnim domaćinstvima), proizvodnju organske hrane, aktiviranje starih zanata radi proizvodnje suvenira i kreiranje interaktivnih turističkih proizvoda. 


Ovaj rad bi se bavio pitanjima od značaja za razvoj poduzetništva u sektoru turizma.  

Kako i na koji način je moguće pokrenuti poduzetnički biznis baziran na privatnoj imovini uz ostvarivanje principa održivosti na duži rok. 

Selo je jedan od rijetkih primjera dobre prakse iz oblasti turizma, gdje je na porodičnom imanju, osmišljeno da selu koje je pripadalo mojim precima i gdje je rođen moj otac, vrati duh pradjedovske zemlje koji je vremenom počeo da blijedi i nestaje. 

U 2021. godini planiramo rekonstrukciju i adaptaciju napuštenog imanja “Etno sela ”. i ubrzo bi postalo prijatna oaza za turiste.


„ETNO SELO “,činile bi:

 -Sest kućica, koje su napravljene od oblica drveta sa 25 kreveta i četiri pomoćna ležaja. Turisti mogu da biraju između usluga punog pansiona, polupansiona ili noćenja sa doručkom.


- otvoreni kafic, zamišljen je kao moderan ugostiteljski objekt, koji će nuditi široku paletu toplih i hladnih napitaka, u prijatnom ambijentu koji kombinira urban i moderan dizajn enterijera i eksterijera, sa prirodnim zelenilom i hladom drvoreda. 


- Otvoreni roštilj, zamišljen je kao moderan ugostiteljski objekt, koji će nuditi široku ponudu jela sa roštilja ,hljeb I pite ispod saća u prijatnom ambijentu koji kombinira urban i moderan dizajn enterijera i eksterijera, sa prirodnim zelenilom i hladom drvoreda.


- Etno restoran otvoreni i zatvoreni. 

Restoran etno sela je zatvorenog tipa, namijenjen samo gostima ovog sela. Na meniju su najpoznatiji i najukusniji specijaliteti crnogorske tradicionalne kuhinje. Zamišljen je kao moderan ugostiteljski objekt, u prijatnom ambijentu koji kombinira urban i moderan dizajn enterijera i eksterijera, sa pogledom na jezero. 


- Dječje igralište. koje je predviđeno sa dječjom kućicom , klizaljkom, ljuljačkama, pijeskom kao i klupe za majke


- Kiosk U kiosku Etno sela prodavaonice se proizvodi koje djeca sa posebnim potrebama prave na kreativno umjetničkim radionicama.

Ono što ponudu “Etno sela ” bi činilo konkurentnijom je raznovrsna i kvalitetna ponuda bazirana na velikom broju aktivnosti (foto safari, ribolov, splavarenja, jahanje konja, vožnja četvorotočkašima,…)

Pored toga, strancima je jako zanimljiva naša kultura, tradicija, proizvodi starih zanata, narodna Selo je preživjelo oba Svjetska rata I ima veoma dugu I zanimljivu historijsku priču. Etno selo je smješten u Lješanskoj nahiji nadomak Podgorice (15 km). Model “Etno sela ” bi bio primjer kako se od napuštenog i potpuno ruiniranog zaseoka može napraviti centar kulture i turizma koji turiste upoznaje sa običajima, materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, historijom i tradicijom Crne Gore različito od konkurenata. Istovremeno, ovo je način promoviranja općine, okruga i zemlje u cjelini. Ono što ponudu “Etno sela ” bi činilo konkuretnijom je raznovrsna i kvalitetna ponuda bazirana na velikom broju aktivnosti (lov, ribolov, splavarenja,jahanje konja, vožnja četverotočkasima,…), i komplementarni turistički sadržaji: obilasci okolnih muzeja, manastira, planina i degustacije vina kod vrhunskih vinara 


Od rekreativno zabavnih aktivnosti gostima se nudi boravak u prirodi uz mogućnost za šetnju obilježenim pješačkim stazama, sportsko rekreativne aktivnosti, foto safari, ribolov, jahanje konja, branje šumskih plodova i ljekovitog bilja. Lješanska nahija je bogata divljači (divlja svinja, zečevi, vuk, jelen ,medvjed…) Od interaktivnih sadržaja, kao glavnu komponentu turističke ponude kreirane na bazi tražnje, “Etno selo ” svojim gostima edukativnim kampovima na temu ekologije i etnologije, obavljanje svakodnevnih seoskih poslova i sl. 


Etno selo je mjesto koje likovni umjetnici doživljavaju kao odgovarajući ambijent za organiziranje umjetničkih kolonija. Umjetnici traže inspiraciju, a kako je svaki detalj etno sela umjetnička senzacija, ovo mjesto više puta godišnje privlači likovne umjetnike iz čitavog svijeta. U cilju uspješnog poslovanja i povezivanja sa svim zainteresiranim stranama na lokalnom i nacionalnom nivou, vladinim i nevladinim sektorom. 

Željela bih da ponovo oživim ovu nekada uspavanu, a sada oživljenu oazu i približim je turistima iz cijelog svijeta, da bi se prisjetili prošlosti, probudili pozitivne emocije i ponijeli najljepša sjećanja. 

Turisti žele da za sebe i svoje prijatelje ponesu nešto autentično što bi ih asociralo na mjesto u kome su bili. Zato se i rodila ideja za angažiranjem žena i osoba sa invaliditetom koji bi imali priliku da nauče, a zatim i sami proizvode suvenire i proizvode koje bi prodavali turistima i tako sebi osigurali egzistenciju. 

Ova vrsta aktivnosti ukazuje na vrlo aktualnu brigu o licima sa posebnim potrebama i njihovom mjestu u turističkoj ponudi „Etno sela,, 

Pored jedinstvenog smještaja, gostima se nudi degustacija tradicionalne srpske kuhinje, ili da se uključe u poljoprivredne radove u zavisnosti od sezone 

Ukupni smještajni kapacitet „Etno selo “ činile bi  šest kuća sa 25 kreveta i četiri pomoćna ležaja. Turisti mogu da biraju između usluga punog pansiona, polupansiona ili noćenja sa doručkom. Koncept poslovanja se bazira na promociji crnogorske tradicije, kulture i običaja. Grupne posjete su mnogo zastupljenije od individualnih. Hrana koja se služi turistima bi bila crnogorska nacionalna tradicionalna. 

Goste bi privlačilo i koncept očuvanja životne sredine, proizvodnje zdrave hrane i interaktivni sadržaji u okviru ponude sela.
 

 
“Etno selo ” se od početka zalaže za koncept društvene odgovornosti. U trafici Etno sela prodavati će se proizvodi koje djeca sa  posebnim potrebama prave na kreativno umjetničkim radionicama. Prihod od prodaje ovih suvenira u dućanu, odlazi na finansiranje projekata i aktivnosti ovog društva. Tu bi bile i ženske rukotvorine, kao i proizvodi domaće kuhinje “Etno sela ” (slatko, džemovi, pekmezi, ajvar…. 

To ukazuje na potrebu promoviranja komparativnih prednosti, kao što su: geografski položaj, prirodne ljepote, zdrava hranu i nacionalna, u vremenu začaurena, historijski autentična sela.
 

Potrebno investiciono ulaganje podrazumijevalo bi unutrašnje uređenje ETNO SELA, nabavku opreme, kao i osiguranje potrebnih obrtnih sredstava:

- SEST KUCICA 
- RESTORAN ZATVORENI
- OTVORENA TERASA
- KAFIC 
- ROSTILJ 
- DJECIJE IGRALISTE
- LJULJSKE- KLUPE
- BAZEN, FONTANA SA MOSTICEM
- UREDJENJE PROSTORA SA ZELENILOM I SEZONSKIM CVIJECEM
- MASLINE
- KORPE ZA SMECE
- SKAKAONICU
- OGRADITI PREDNJI DIO ZEMLJISTA KOJI GLEDA NA JEZERO
- 50.000 EVRA NA RUKE

Zainteresirani se mogu obratiti na kontakt adresu:

ANTONIJA VUJISIC
antonijavujisic5@gmail.com
Tel: +38269286036