18 svibnja, 2022

Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Prednost finskih drvenih kuća u odnosu na klasičnu gradnju

Hirsiset

Izgradnja drvenih kuća se razvila u podnebljima četinarskih šuma i to u metalno i brončano doba. Najstariji objekt izgrađen u drvu je kapela Sv. Henrika, izgrađena oko 1400. godine i nalazi se u finskom gradu Kokemaki. Gotovo 70% drvenih kuća izgrađenih u Finskoj su industrijski proizvedene.

Izgradnja drvenih kuća se razvila u podnebljima četinarskih šuma i to u metalno i brončano doba. Najstariji objekt izgrađen u drvu je kapela Sv. Henrika, izgrađena oko 1400. godine i nalazi se u finskom gradu Kokemaki. Gotovo 70% drvenih kuća izgrađenih u Finskoj su industrijski proizvedene. Suvremena računalna industrijska tehnologija omogućava, među ostalim, sušenje sirovine trupca čime se postiže najviša moguća točnost u dimenzioniranju. Kako se okvir od trupaca može podići na gradilištu u samo nekoliko dana, kuća se brzo izgradi i zaštićena je od vremenskih uvjeta.

Zbog izrazito kvalitetne drvene građe polarnog bora i sofisticirane tehnologije izrade, Finska je počela izvoziti svoj proizvod, a od 2000. godine je postala vodeći proizvođač drvenih kuća u svijetu.Prednosti finskih drvenih kuća u odnosu na klasičnu gradnjuGradnja drvene kućeTrajanje gradnje drvene kuće je kraće u odnosu na klasičnu gradnju.

Kod klasične gradnje kuće potrebno je od minimalno par mjeseci pa do godinu dana prije useljenja da se voda korištena za građenje i žbukanje isuši iz zidova, dok su drvene kuće, koje se grade principom tzv. suhe gradnje, po završetku gradnje odmah useljive, uz napomenu da drvene kuće možemo graditi i na niskim temperaturama, dok kod klasične gradnje to nije moguće zbog smrzavanja vode.

Rok gradnje drvene kuće je maksimalno 60 dana.Presjeci trupaca za gradnju drvenih kućaDrvo je prirodni materijal koji je permeabilan što znači da propušta zrak u oba smjera. To znači da neprekidno vrši izmjenu unutarnjeg i vanjskog zraka bez otvaranja prozora i vrata, a istovremeno nema gubitka topline. U odnosu na klasičnu gradnju gdje je prisutan beton, cigla, žbuka i PVC koji nemaju permeabilna svojstva i nisu prozračni, već stvaraju hermetički zatvorene prostore i samim tim ih je potrebno prozračivati.

U drvenim kućama dobiva se zdrav i kisika pun životni prostor, što je osobito povoljno za osobe koje imaju poteškoće s dišnim organima.Nadalje, drvo kao prirodni materijal ima odlična elektrostatička svojstva što znači da ono ne privlači niti zadržava mikro čestice peludi, prašine i slično što kuću čini antialergijskom sredinom. Drvo ima svojstvo samoregulacije mikroklime.

U pogledu vlage to znači da trupci upijaju višak vlage u prostoru, a vraćaju ju kada se zrak osuši i iz toga proizlazi ime bio-kuća.Drvo je vrlo kvalitetan toplotni izolator i nakon prestanka grijanja zadržava toplinu do 24 sata. Poznato je da je najveći gubitak topline kroz prozore i vanjska vrata. Po finskom zakonu nije dozvoljena proizvodnja prozora i vrata koja će imati gubitak veći od 2,1 W/m2K za prozore, i 0,7 W/m2K za vanjska vrata.

Tablica gubitka energije kroz zidove od trupaca različitih oblika i dimenzija, sa i bez izolacije pogledajte OVDJE

Izvornik: www.drvenekuce.com