Montažne kuće

Montažne kuće EuroEkoDom - pitanja i odgovori

Montažne kuće EuroEkoDom poznate po su po svojoj kvalitetnoj izvedbi, a jedna od bitnih odlika ove tvrtke je izrazita poslovna profesionalnost odnosu prema svojim kupcima. Jedno od njih je priprema i pomoć prilikom detaljnog upoznavanja sa ponudom firme. Neka pitanja i odgovore donosimo u nastavku.

Montažne kuće EuroEkoDom - pitanja i odgovori

 1.Da li je moguća individualizacija gradnje montažne kuće?
 Isključivo radimo individualizirane niskoenergetske montažne kuće prema željama i potrebama investitora. Izlaskom na gradilište savjetuje se najbolje pozicioniranje montažne kuće, raspored pojedinih prostorija i terasa. 3 D vizualizacijom investitor ima uvid u izgled budućeg doma, odnosno utjecati na konačni izgled. Montažna gradnja našim pristupom može se graditi na cijelom području Hrvatske vodeći računa o arhitekturi i uvjetima gradnje. 

 2. Potrebna dokumentacija za gradnju montažne kuće? 
Rješenje o građenju ishođuje investitor na temelju idejnog rješenja (predhodno pitanje i u suradnji sa našim projektantom), a na temelju vlasničkog lista (gruntovnica), kopija katastarskog plana (katastar), uvjeta građenja (ured za graditeljstvo). Po izdavanju Rješenja o građenju ugovara se gradnja niskoenergetske montažne kuće. Naši suradnički projektantski uredi izrađuju glavni projekt (koji se sastoji od građevinskog i arhitektonskog dijela, statike i projekta instalacije), te izvedbene projekte svih elemenata montažne kuće. 

 3. «Ključ u ruke»? 
Obuhvaća sve radove na objektu od temelja do krova (bez namještaja) sa uređenjem okoliša objekta. Kod individualne gradnje kuće iz praktičnih, provedbenih, financijskih, vremenskih, estetskih itd. razloga nije preporučljivo ugovarati. 

 4. Visoki roh-bau? ..
Termin koji se kod izvođača različito definira i bez preciznog opisa sadržaja može dovesti do nesporazuma.Najbolje je sa izvođačem dogovoriti sve radove bitne za funkcioniranje obiteljske kuće:- kompletna vanjska završenost- kućne instalacije dovedene do funkcionalnosti (struja, voda, odvodnja, pripremljeni za priključivanje završnih armatura i trošila) time se definira odgovornost za instalacije.- izvesti barem razvod (cijevi) centralnog grijanja (minimum)- hidro i termo izolacija, te glazura (estrih) poda radi zaštite instalacija i pripremljenosti za polaganje podnih oblogaZavršne radove na montažnoj kući (podne obloge – keramika, parket, laminat, unutarnja vrata, sanitarije, bojanje zidova) zbog velikog izbora, raspona cijena, slobode izbora i dinamike izvođenja, te stvaranje individualnog ugođaja treba i mora se kod obiteljske kuće angažirati investitor kako bi kuća postala dom. Ti radovi mogu se kretati od 50,00 EUR/m2, pa na više ovisno o izboru materijala. 

 5. Energetska učinkovitost niskoenergetske montažne kuće? 
 Naše niskoenergetske montažne kuće su s prolazom topline vanjskih zidova od k=0,135 W/m2K i vanjske stolarije k = 0,8 W/m2K su svrstane u grupu niskoenergetskih objekata razreda B. Učinkovitost termo zaštite očituje se kroz malu potrošnju energenata zimi (npr. zemnog plina u kući od 100 m2 potroši se max. za 300,00 kn /mj u sezoni grijanja, a ljeti u pravilu se ne treba instalirati klima uređaj). Toplinska zaštita osim što štedi izdatke za grijanje pojeftinjuje instalacije grijanja (manji radijatori, peći) i povećava efikasnost, a skraćuje vijek povrata uloženog drugih sustava grijanja – podno i stropno elektro grijanje, dizalice topline, solarni sistemi, foto naponske čelije. 

6. Usporedba klasične i montažne gradnje? 
Dobro izvedena klasično izgrađena kuća može biti i preko 30% skuplja od montažne kuće. Kod moderno građenih klasičnih kuća jedina bitna razlika u odnosu na montažne kuće je u njezinoj konstrukciji (klasična – cigla i beton, montažna – drvo). Ostalo je gotovo identično. Termo fasada kod klasične bi trebala biti barem 16 do 18 cm što povećava debljinu zida na 50 cm (smanjuje korisnu površinu objekta, povećava toškove za vodni doprinos, komunalne naknade, troškove projektiranje jer se obračunavaju po bruto kubnom metru objekta).Često se unutrašnjost klasične kuće oblažu gipsanim pločama ili žbukaju gips-vapnenim žbukama, konstrukcija krova, pokrov i potkrovlje završavaju se identično montažnim kućama, hidro i termo izolacija poda istovjetna kao i vanjska stolarija i instalacije. Bitna razlika je u dužini gradnje – montažna max. 2 mjeseca i odmah useljiva, klasična – min. 6 mj. i nije odmah za useljenje. Montažna se može graditi cijele godine. Kod montažne gradnje svi elementi su definirani (cijena, kvaliteta, rokovi) nema odstupanja i grešaka – točnost elemenata je u nekoliko mm. Klasičnu gradnju poskupljuje visoko učešće rada i mehanizacije. U nedostatku kvalitetnih majstora (tesari, zidari, armirači) i voditelja gradnje – građevinskih tehničara i inženjera, te radi štednje gradi se bez izvedbene dokumentacije i troškovnika. Često puta je izgradnja klasičnog objekta upitne kvalitete, nedefiniranih rokova sa mnogim podizvođačima koje je teško koordinirati, a često puta bez ikakvih garancija. Nadzor klasične gradnje zahtjeva stalnu prisutnost stručne osobe (ovlaštenog inženjera građevinarstva) što poskupljuje gradnju. 

 7. Trajnost montažne kuće, otpornost na požar, potres, vjetar? 
Trajnost montažne kuće ovisi o kvaliteti ugrađenog materijala, završnoj obradi i održavanju objekta i time se ne razlikuje od klasičnih kuća. Konstrukcija kuće je od suhog, zdravog, četverostrano blanjanog konstruktivnog drva sjeverni europskih četinjara (smreka) atestiranih u EU. Drvo je obloženo negorivim pločama i mineralnom vunom. Gorenjem na drvu se stvara zaštitni sloj koji sprečava dovod kisika i gorenje. Osim toga čak i nagorjelo drvo zadržava statička svojstva dok beton puca, a čelik se savija i deformira. Sanacija klasičnih objekata poslije požara je skupa, često puta i neisplativa.Garancija na konstruktivne elemente montažne kuće (zidovi, krovište) je 30 godina dok atestirani ugrađeni materijali su trajnosti minimalno 100 godina, a predviđeni vijek trajanja je preko 150 godina. Drvo kao konstruktivni element kuće ima gotovo optimalni odnos težine, čvrstoće i elastičnosti što ga čini superiornim (i skupim) materijalom kod statičkih i dinamičkih utjecaja koji se javljaju kod zemljotresa i udara vjetra. Montažne kuće u tim uvjetima su stabilnije od klasično građenih kuća, a eventualna oštećenja obloga kuće, vrlo lako i brzo se saniraju. 

 8. Vješanje elemenata namještaja i opreme na zidove?
 Na jedan vijak može se na zid ovjestit 50 kg, na podkonstrukciju uz odgovarajuće vijke i daleko veće težine. Investitor dobiva nacrt konstrukcije zidova