Drvene kuće HONKA

HONKA ove godine slavi jubilarnih 60 godina

Izgradnja kuće od trupaca je tradicionalna metoda gradnje koja se koristi u nordijskim zemljama već stoljećima, ona evoluira s vremenom i novim tehnologijama, a inžinjeri u tvornici HONKA već desetljećima ulažu svoj trud i znanje u inovacije i unapređivanje kvalitete izgradnje kuća od drveta.

HONKA ove godine slavi jubilarnih 60 godina
Život u zemlji sa pregršt šuma kao što je Finska motivirao je braću Saarelainen da svoj san o industrijskoj proizvodnji tradicionalnih kuća od polarnog finskog bora pretvore u stvarnost. Danas su braća Saarelainen diljem svijeta poznati kao utemeljitelji branda HONKA, prvog industrijskog proizvođača drvenih kuća koji iza sebe ima 85000 izgrađenih objekata. 
Njihov cilj bio je i ostao stvarati lijepe i funkcionalne drvene kuće sa bezvremenskim skandinavskim dizajnom u koji se zaljubljujete na prvi pogled. Bilo da je tradicionalan ili moderan, HONKA design sa svojim moćnim izgledom i velikim otvorima sa puno svijetlosti uvijek je prilagodljiv detaljima po izboru kupca, jer Honka drvena kuća zamišljena je da ispunjava potrebe i prilagođava se životnom stilu svog vlasnika. 

Izgradnja kuće od trupaca je tradicionalna metoda gradnje koja se koristi u nordijskim zemljama već stoljećima ona evoluira s vremenom i novim tehnologijama, a inžinjeri u tvornici HONKA već desetljećima ulažu svoj trud i znanje u inovacije i unapređivanje kvalitete izgradnje kuća od drveta. Između ostalog i kako bi uspjeli ostvariti san svakog graditelja koji voli drvo, a to znači uspješno kombinirati ove zdrave i ekološke metode gradnje sa inspirirajućom arhitekturom elemanata konstrukcije od betona, opeke, metala i stakla. 

Honka Fusion
https://honka.com/hr/hr/nase-kuce/honka-fusion/ je jedna od inovacija nastalih u projektnim uredima HONKA, a omogućava potpuno novi izgled i nekoliko prednosti gradnje drvenim lameliranim trupcima. Slijeganje Honka Fusion zida svedeno je u granice u kojima se trupci vrlo lako mogu kombinirati sa drugim materijalima kao što su staklo, kamen, čelik, odnosno s urbanim minimalističkim detaljima. 

Honka FXL Fusion trupci omogućavaju stvaranje hrabrije i raznolikije strukture nego ikad prije. To je slijedeća generacija kuće od lameliranih trupaca koja svojom jednostavnošću odgovara čak i u većim urbanim sredinama.

HONKA
ima praksu individualnog pristupa svakom potencijalnom kupcu svojih kuća te iz tog razloga nema u naprijed formirane cijene roh bau i ključ u ruke. HONKA kit je paket ponude koja podrazumijeva elemente kuće izrađene u tvornici HONKA i od čega u principu kreće razgovor o HONKA kućama. 

Cijena po m² u pravilu veoma varira u zavisnosti od veličine objekta, vrste staklenih površina koje u nekim slučajevima određuju i vrstu zidova objekta, te na kraju od cjelokupne arhitekture objekta. Iz tog razloga ju je vrlo teško u naprijed precizno izraziti kroz m². Informativna cijena za sve standardne modele kuća (HONKA Kit) iznosi cca 800 € / m² + PDV 


 
Cijena standardnog HONKA kita uključuje: 
- Lamelirane grede konstrukcije vanjskih zidova 
- Drvena krovna konstrukcija (bez završnog krovnog pokrivača) 
- Pregradni zidovi 
- Vrata 
- Prozori 
- Stropne letvice koje zatvaraju stropnu konstrukciju s donje strane i završno čine strop 
- Međukatna konstrukcija 
- Izbušeni prolazi kroz zidove i pozicije za razvod elektro instalacija po projektu 

Napomena: u cijenu nije uključeno: 
- Izrada temelja i temeljne ploče 
- Završni pokrov kuće 
- Podne obloge i glazure 
- Elektro radovi i instalacije 
- Radovi i instalacije vodovoda i kanalizacije 
- Radovi i instalacije grijanja i hlađenja 
- Transport iz Finske 
Montaža

Cijena ključ u ruke je svakako jedna od opcija, ali nakon prodanih 85 000 kuća i iskustava u komunikaciji s kupcima HONKA to doživljava više kao spontani razvoj povjerenja između proizvođača i kupca, nakon što se kupac odluči za primarni proizvod, odnosno HONKA kit. 

Za orijentaciju, cijena „ključ u ruke“ sa uključenim transportom, montažom, krovnim pokrovom i završnim zanatskim radovima orijentaciono iznosi dodatnih cca 60% od cijene Honka kita.Ugovaranje kuće po sistemu ključ u ruke sa tvtrkom Primat Log Home i Honka prije svega garantira kako točnost u isporuci i montaži, tako i kvalitetu iza koje stoji HONKA kod svih izvedenih radova, te se toj ponudi pristupa s dužnom i detaljnom pažnjom koju kao takva podrazumijeva. 

Sva ljepila, impregnacije, zaštite i ostali premazi koje HONKA upotrebljava za svoje kuće su isključivo ekološki. HONKA isto tako upražnjava praksu da za svako posiječeno stablo posadi jedno novo, a sav otpad od obrade drveta koristi kao bio masu u proizvodnji energije. 

Izvedba HONKA kuće unutar HONKA kita nije kao kod klasične gradnje ili klasičnih montažnih kuća kod kojih vam ostaje obrada unutarnjih zidova i stropova žbukom ili završna obrada gips karton ploča te pločice na zidovima mokrih čvorova. 

Kod HONKA kuća unutrašnji zidovi dolaze već dovoljno obrađeni i premazani zaštitnim slojem lazura da ih ne morate dodatno obrađivati ako to ne želite, a zidove kupaone nije potrebno dodatno presvlačiti keramičkim pločicama na dijelovima gdje ne postoji direktan kontakt s vodom, dok u slučaju postavljanja zatvorene tuš kabine nije ih potrebno postavljati na zidove uopće.

Razvod vodovoda, kanalizacije i elektro instalacija je jednostavan i izvodi se kroz pripremljene prolaze u zidovima za elektro instalacije i unutar sendviča zida za instalacije vodovoda i kanalizacije. 

Podovi na katu/potkrovlju postavljaju se direktno na podlogu međukatne konstrukcije, a u prizemlju brzina i jednostavnost postavljanja poda ovisi o izboru tehnologije termoizolacije poda. 

Unutar kruga tvrtke Primat-RD postavljena je uzorna kuća u kojoj je ujedno i ured tvrtke Primat Log Home generalnog zastupnika HONKA kuća za Hrvatsku i regiju, tako da Vam stoji na raspolaganju za posjet i sve daljnje informacije. Ako imate prilike navratiti, toplo to preporučujemo, prije svega kako biste stekli dojam o toplini i mirisu drvene skandinavske kuće.