Predstavljamo

Drvene kuće Jeladom

Firma “JELADOM” je osnovana 1992. godine i posluje na principima porodičnog biznisa. Osnovna djelatnost firme je bazirana na projektiranju, proizvodnji i montaži drvenih kuća suvremenog dizajna i prepoznatljivog kvaliteta.

Drvene kuće Jeladom
+ 21 slika
”JELADOM” raspolaže sa kapacitetima za primarnu i sekundarnu preradu drveta i izradu svih elemenata koji sačinjavaju jedan objekt. Kuće, restorani, poslovni objekti, dječja igrališta, elementi za uređenje dvorišta i parkova na kojima je ispisan logo  JELADOM nalaze se u Srbiji, Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Holandiji, Španjolskoj, Irskoj,… Eksponate naših drvenih kuća možete vidjeti na sajmovima u Beogradu, Solunu, Ateni,I Grenoblu. 

Zahvaljujući suvremenoj opremi i obučenosti operatera kao i najkvalitetnijim materijalima uspeli smo da maksimalno skratimo put od idejnog rešenja do izrade objekata vrhunskog kvaliteta i dizajna. 

Tehnički opis 

Brvnare – drvene montažne kuće su objekti suve gradnje, mogu se montirati u svim vremenskim uslovima. 

Od dolaska materijala na Vaše gradilište do završetka montaže treba 7-15 dana, a uz dobru organizaciju isto toliko treba i majstorima za završne radove: elektro-instalacije, vodovod, keramiku, montažu sanitarija… Što Vam omogućava da se uselite u novi dom u jednom kalendarskom mjesecu, što je kod klasične gradnje nezamislivo. 

Preko 90% materijala koji ulaze u sastav naših kuća su prirodni – drvo , kamen, crijep. Zahvaljujući tome ispunjavaju najstrože ekološke zahtjeve. 

Brvnare su antialergijske kuće, drvo kao materijal ne stvara statički elektricitet pa su samim tim prostori bez prašine, paučine, vlage i drugih mikroorganizama štetnih po ljudsko zdravlje. 

Drvene kuće su nisko-energetske i imaju odlična termička svojstva. Na primjer zid od sušene smreke debljine 7cm ima identičnu termo-provodljivost kao zid od pune opeke debljine 25cm, ili kao zid od betona debljine 45cm. U našim kućama se greje sa vrlo malom količinom energije. 

Svaka naša kuća je malo umjetničko djelo nastalo udruženim radom maštovitih projektanata, vještih inženjera i radnika, spretnih montera.Svaka kuća je individualni projekt prilagođen željama i potrebama investitora , njegovim životnim navikama i financijskim mogućnostima. Trudimo se da maksimalno bude uklopljena u prirodno okruženje. 

 KUCNITE U DRVO – ZIVITE ZDRAVO 

Temelj 

Suvremeni “QUATRO” sistem spojeva je omogućio drvenim kućama – brvnarama da budu u samom vrhu seizmički stabilnih objekata. 

Specifična težina drvenih elemenata i ostalih materijala koje ulaze u sastav objekata su omogućili da postanu cjeline sa višestruko manjom težinom od klasične gradnje. 

Sve ovo je omogućilo da temelj za drvenu montažnu kuću- brvnaru može biti izrađen kao tanka homogena betonska ploča sa armiranom mrežom u dvije zone.Samim tim što ste odlučili da posjedujete drvenu kuću na samom početku realizacije njene izrade uštedjeli ste značajnu sumu novca u izradi temelja. 

Prozori 

Za sve drvene kuće osigurani su prozori po projektu. Izrađeni su od troslojnih lamella sa dvostrukim ili trostrukim termo staklom i odgovarajućim okovom.Za sve modele i veličine prozora kupcima su dostupni drveni kapci – grilje u nekoliko modela. 

Vrata 

Vanjska vrata se rade od drvenog masiva različitih modela u veličinama po potrebi investitora. Unutrašnja vrata mogu biti drvena ili furnirana također u veličinama po potrebi i modelima po želji investitora.

Međukatna konstrukcija 

Kod etažnih objekata postavlja se međukatna konstrukcija koju čine : 
- BSH – lamelirani nosači odgovarajućeg presjeka 
- Termo-zvučna izolacija 
- Završna podna obloga 

Ovakvo tehničko rešenje međukatne konstrukcije u praksi se izvanredno pokazalo u domenu stabilnosti i zvučne izolacije. 

Zidovi 

Vanjske i unutrašnje zidove objekata izrađujemo od KVH profila (konstruktivno puno drvo) od sušene smreke.Debljine elemenata su određene statičkim proračunima kao i vrstom i namjenom objekta Svi ugaoni spojevi urađeni su po “Quatro” sistemu tako da je potpuno eliminirana mogućnost propuhivanja. 

Za kuće namijenjene trajnom stanovanju predlažemo varijantu “ sendvič” zida koji sadrži dodatnu termoizolaciju i završnu zidnu drvenu oblogu. Fasadne drvene obloge mogu biti različitog oblika i debljine. 

Unutar zida nalaze se otvori namijenjeni razvodu elektro-instalacije, tako da ona ostaje nevidljiva u zidu, a lako dostupna u slučaju neke intervencije. 

Podovi 

Da bi se osigurala trajnost objekta, bitan je preduvjet dobra hidro-izolacija kontakta temelja i početnog reda zida i poda, da bi se spriječilo širenje vlage iz betona u drvo. 

Pod se izrađuje od punog drveta (brodski pod od 20mm), a postavlja se preko sloja hidro-izolacije i kamene vune ili stiropora (termo-izolator). 

Kao dodatne usluge za pod prizemlja izdvajamo: 

 - dodavanje sloja u vidu OSB ploča (poboljšanje termo-izolacije) 
 - povećanje debljine brodskog poda sa 20mm na 25mm 
 - brušenje i zaštitu drveta 

 Krovna konstrukcija 

U izgradnji kuća jedan od najbitnijih elemenata je kvalitetno urađen krov.Najveća količina energije se rasipa kroz krov i upravo zato smo posvetili posebnu pažnju izradi krovne konstrukcije. 

Nosače krova izrađujemo od BSH – lameliranih nosača koji imaju izuzetnu nosivost. Za stambene objekte predlažemo krov sa dodatnom termoizolacijom , duplim patosom i eventualno ventiliranim slojem.Ventilacioni sloj se ostavlja između izolacionog materijala i pokrivne površine, a njegova uloga je da poboljša termička svojstva krova. 

Zahvaljujući tome ostvaruje se velika ušteda energije i za grijanje i za hlađenje, prijatniji boravak u potkrovljima u toku leta. U toku perioda sa snježnim padavinama ventilirani krov sprečava stvaranje ledenih naslaga u olucima. 

Za pokrivanje objekata koristimo sve vrste pokrivača koji su u ponudi na tržištu: 

- sve vrste crijepa 
- sve vrste tegole 
- onduline 
- limenih panela
VEZANI ČLANCI: