Za najsiromašnije ubuduće i grijanje besplatno

Besplatne kilovate i kubike plina za sada u Srbiji koristi tek 72.000 obitelji

Ministarstvo energetike Srbije u borbi protiv energetskog siromaštva pokrenulo je inicijativu da se Uredba o besplatnoj struji i plinu za sve one koji steknu status energetski zaštićenog kupca proširi i besplatnom toplinskom energijom.

Besplatne kilovate i kubike plina za sada u Srbiji koristi tek 72.000 obitelji
U Ministarstvu energetike potvrđuju da su predložili proširenje postojeće Uredbe o energetski zaštićenim kupcima da se osim struje i plina pomogne i onima koji se griju preko toplane. U ovom trenu nitko ne može reći da li će se socijalno ugroženim grijanje obračunavati po kvadratu ili utrošku toplotne energije, jer i to su detalji o kojima tek treba razgovarati. Za sada nema ni konkretnog dogovora o tome da li će doći do revidiranja postojeće Uredbe u dijelu koji propisuje da je besplatno 120 do 250 kWh struje i 35 do 75 m3 plina, ali samo tokom zime. Zamjerki je bilo upravo na kvote besplatne struje, jer se sve preko plaća, a prosječna mesečna potrošnja je oko 400 kWh. Besplatnih 250 kWh mjesečno se potroši ako štednjak radi dva sata dnevno, bojler tri sata dnevno ili televizor četiri sata dnevno.

Upitani da li je došlo do olakšanja u plaćanju taksi i prikupljanju papira da bi se dobio status energetski zaštićenog kupca, u Ministarstvu energetike kažu, da su više puta apelirali na lokalne samouprave da se taj problem riješi, jer je bilo slučajeva da socijalno ugroženi nisu imali novca da plate takse, pa nisu dobili pravo na besplatnu struju i plin, iako im to pripada. Iako se očekivalo da će pravo na besplatne killovatsate i plin ostvariti više od 300.000 obitelji, prema neslužbenim podacima, ovo pravo koristi 72.000 kućanstava, jer već primaju neku vrstu socijalne pomoći. Njima su se pridružili i novi korisnici koji se prijavljuju u lokalnim samoupravama, s tim što je od 1. svibnja kada je startala ta nova mjera bilo velikih problema kod podnošenja zahtjeva. Mnogi nisu imali električno brojilo koji je na njihovo ime, odnosno nisu imali dokaz o zakupu stana zbog čega ne ispunjavaju uvjet da ostvare pravo na besplatne kilovate. Događalo se da pojedinci imaju zajedničko brojilo s obitelji koja nije korisnik socijalne pomoći, te tako ne ostvaruju pravo, jer je razdvajanje skupo, piše Politika.