Vastu

Što je arhitektura?

Moja potpuna fascinancija VAASTU znanošću nastala je kada sam otkrila da je VAASTU ustvari nauka o manifestiranju, te da iza pravila ustvari stoji način na koji dolazi do pojavnosti onog što doživljavamo kao materiju.

Što je arhitektura?
 Pri arhitektonskom projektiranju dajemo oblik materiji, zidovima, krovu itd. da bismo dobili definirani prostor koji nas štiti od prirodnog okoliša. To je nivo koji percipiramo svojim osjetilima. Tako doživljavamo arhitekturu i uobičajeno s ovog nivoa percipiramo koliko su nam neki prostori dobri ili loši(mali/veliki, svijetli/tamni, otvoreni/zatvoreni itd.)

No, već mali pogled na arhitekturu sa stanovišta fizike dovodi nas do novih dimenzija.

Što je ubiti prostor, a što materija? Einstein je nam je rekao: "Što se tičematerije, bilo smo potpuno u krivu. Ono što nazivamo materija ustvari jeenergija, čija vibracija je snižena na nivo koji mi možemo percipirati svojimosjetilima. NE POSTOJI MATERIJA".

 Materija je u biti promijenjena gustoća sveprisutnog energetskog polja, koji ima razne nazive poput: polje nulte točke, božanska matrica ili eter.  Ono što percipiramo osjetilima je dio polja na frekvenciji vibracije koja je na razini naše percepcije. Dimenzionalna postojanost posljedica je formiranja stojnog vala unutar polja. Naša tijela također samo jedan izraz stojnog vala unutar polja. 

Stoga možemo reći da je arhitektonsko projektiranje oblikovanje stojnog vala te da kvaliteta nekog prostora ovisi koliko je taj val harmoničan. Na koji način dato učinimo, suvremena znanost nam ne daje nikakvu naznaku, no najstariji zapisi o arhitekturi na zemlji govore upravo o tome. VAASTU znanost, arhitektura izVEDA, daje nam niz praktičnih znanja na koji način oblikovati prostor a da on bude u skladu sa univerzumom, da nas podržava, da je harmoničan na vibratornom nivou.

 Moja potpuna fascinancija VAASTU znanošću nastala je kada sam otkrila da je VAASTU ustvari nauka o manifestiranju, te da iza pravila ustvari stoji način na koji dolazi do pojavnosti onog što doživljavamo kao materiju. Iza svega stoji čovjek imenom MAYAN koji je živio cca 10.000 g. pr.n.e. Znanje kojim je vladao bilo je toliko moćno da su ga nazivali -- Kalanaani -- vladar vremena! Ono što je Einstein uveo u suvremenu znanost kao vremensko- prostorni kontinuum, Mayan je prije 12.000 g. nazvao TALA MANA -- vremenska jedinica. Oba nam govore da je upravo vrijeme uzrok i posljedica manifestiranja te da ne postoji odvojeno od naše pojedinačne percepcije stvarnosti.

 Mayan kaže: Ako sagradimo kuću poštujući određena načela, dobit ćemo vibratorni, živ organizam koji će nas podržati u svim našim djelovanjima, osigurati "raj na zemlji". U svijetu ima već dosta primjera VAASTU kuća koje se stvarno osjećaju i djeluju drugačije.

 Kuće koje u sebi imaju ugrađene formule iz vedskih zapisa, mogu biti suvremeno oblikovane.Razumijevanjem same biti ovih načela, omogućuje nam vrlo velike mogućnosti i puno prostora za oblikovanje. Dozu discipline koja je potrebna, možemo shvatiti kao okvir za djelovanje, a ne kao ograničenje. Nagrada je u konačnici ogromna.Život u kući koja energetski harmonična jer je u skladu sa geometrijskom strukturom etera!

 

dipl. ing. arh. Dana Krhlanko

 Izvornik: POWER OF THE SPACE


Vezani članci:

- Što je Vastu?

- "Power of the Space" - znanstveni susret drevne i suvremene arhitekture

- Dana Krhlanko dipl. ing. arh - Razgovor o vastu arhitekturi i projektu Power of the Space