Vastu arhitektura

Poslovno-stambeni kompleks "BIORAMA" - Virovitica

Ovaj kompleks predstavlja vjerojatno najbolje i najkompleksnije izgrađene niskoenergetske objekte u Hrvatskoj. Kompleks se sastoji od dvorane za vježbe i rehabilitaciju, te kuće, gdje je prizemlje stambeno, dok je na katu medicinska ordinacija. Projektiranje izvedeno prema načelima VASTU arhitekture - drevne indijske znanosti o građenju. 

Poslovno-stambeni kompleks "BIORAMA" - Virovitica
+ 3 slika
Ovaj kompleks predstavlja vjerojatno najbolje i najkompleksnije izgrađene niskoenergetske objekte u Hrvatskoj. Kompleks se sastoji od dvorane za vježbe i rehabilitaciju, te kuće, gdje je prizemlje stambeno, dok je na katu medicinska ordinacija. 

U ove objekte su ugrađeni najkvalitetniji materijali i oprema: 
- konstrukcija je EURO 1 (MD3) 
- staklo na vanjskoj stolariji je troslojno punjeno pilnom Argon, rolete su aluminijske 
- vanjska vrata su sa aluminijskim dekorativnim panelima "Grad-export" 
- pokrov na krovu je najkvalitetniji crijep "Gerard" (aluminijsko-bitumensko-pjeskirani crijep) 
- u prizemlju kuće i dvorane postavljen je hrastov brodski (seljački) pod 
- postavljena je najkvalitetnija talijanska keramika s ukrasnim bordurama 
- sanitarije su talijanske i španjolske, najviše kvalitetezidovi su bojani najkvalitetnijim vodoperivim "Dulux" bojama
- grijanje je na solarnu energiju sa 8 vakumskih solarnih kolektora, spremnikom od 1700 litara i daljinskim upravljanjem. U slučaju dužeg perioda oblačnih dana, grijanje se dopunjuje plinom. 

Ovi objekti su projektirani prema načelima drevne VASTU arhitektonske znanosti, gdje se smatra da oblikovanje stambenog prostora bitno utječe na čovjeka i njegovu sudbinu. Skladno izgrađeni prostor prenosi na stanovnika vibracije mira, sreće i ljubavi. Loše izgrađeni prostor može urzokovati siromaštvo i bolesti. 

Prema Vastu arhitekturi određen je položaj ovih objekata u odnosu na strane svijeta, položaj svih soba, dnevnog boravka, kupaonica, položaj glavnog ulaza i veličine otvora za pravilan protok pozitivne energije, oblik krova, balkona, terasa, položaj i raspored namještaja, položaj kreveta itd... 

 Projektanti: 
 Milan Bekić, dipl.ing.građ. 
 Dinko Bilić, mr.sc.prof. 

Gradnja: Eko-san d.o.o.

 IZVORNIK: eko-san.net