18 svibnja, 2022

Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Toplinska izolacija vanjskog zida

Usporedimo li dvije kuće iste površine, jednu građenu od pune opeke bez ikakve izolacije,a drugu od šuplje cigle 25 cm i s toplinskom izolacijom od 10 cm, razlika u troškovima za grijanje može biti i do 6 puta! Adekvatno izolirana kuća troši 10 litara lož ulja ili 10 m3 plina manje po kvadratnom metru kuće.

Usporedimo li dvije kuće iste površine, jednu građenu od pune opeke bez ikakve izolacije,a drugu od šuplje cigle 25 cm i s toplinskom izolacijom od 10 cm, razlika u troškovima za grijanje može biti i do 6 puta! Adekvatno izolirana kuća troši 10 litara lož ulja ili 10 m3 plina manje po kvadratnom metru kuće.

Želite li smanjiti troškove za grijanje koji čine i do 3/4 troškova za energente u vašimrežijskim troškovima, postavite ili povečajte debljinu toplinske izolacije, te zamijenite prozore. To se pogotovo odnosi na obiteljske kuće bez fasade, te one koje su građene bez toplinske izolacije.

Toplinska izolacija ne samo da smanjuje gubitke u zimskomperiodu, već omogućava da se u ljetnom periodu vaša kuća ne pregrijava. Na tajje način moguće skoro u potpunosti izbjeći ugradnju klima uređaja, ili ćenjihov kapacitet i potrošnja energije biti znatno manji nego za neizoliranukuću.

Prilikomadaptacije kuće, prvo dobro izolirajte kuću. Kotao i radijatori potrebni za vašsustav grijanja bit će manjeg kapaciteta, pa će i početna investicija za sustavgrijanja biti manja.

Prilikom adaptacije fasade, ne propustite priliku ugradititoplinsku izolaciju. Dodatni troškovi za toplinsku izolaciju su oko 200 kn/m2 štočini 20-40% od ukupnih troškova adaptacije fasade.

Postavljanjem toplinske izolacije s vanjske strane zidariješiti ćete i probleme s kondenzacijom pare (od kuhanja, tuširanja, sušenjaodjeće) koja se javlja zbog niske temperature zida, te nastanak gljivica ipljesni. Također će i toplinski ugođaj u prostoru biti bolji zbog povećanetemperature zida.

Toplinska izolacija štiti zgradu od štetnih vanjskihutjecaja i njihovih posljedica (vlaga, smrzavanje, pregrijavanje) čime joj seprodužuje vijek trajanja.

Na kvalitetu toplinske izolacije zidova utječe debljinaizolacijskog sloja, te provodljivost materijala λ (W/mK). Kao izolacijskimaterijali najčešće se koriste kamena i staklena vuna, te polistiren(stiropor). Većina uobičajenih materijala za toplinsku izolaciju ima toplinskuvodljivost λ = 0,030-0,045 W/mK. Zapamtite: što je vrijednost λ manja, to toplinska izolacija imabolja svojstva.

Usporedimo li dvije kuće iste površine, jednu građenu od pune opeke bez ikakve izolacije, a drugu od šuplje cigle 25 cm i s toplinskom izolacijom od 10 cm, razlika u troškovima za grijanje može biti i do 6 puta! Adekvatno izolirana kuća troši 10 litara lož ulja ili 10 m3 plina manje po kvadratnom metru kuće,što je oko 52 kn/m2 u slučaju lož ulja ili 22 kn/m2 u slučaju plina.

Više otoplinskoj izolaciji vanjskog zida

Dobro izolirana kuća troši manje energije za grijanje zimi,kao i za hlađenje ljeti. Gubitak topline i potrošnja energije po kvadratnommetru odrazit će se ne samo na mjesečne račune za grijanje i električnuenergiju, već i na kvalitetu i udobnost stanovanja, kao i na duži životni vijekzgrade. Također nezanemariv je i doprinos zaštiti okoliša, smanjenju emisijaštetnih plinova u okoliš, kao i smanjenju globalnih klimatskih promjena.

Približno85% zgrada u Hrvatskoj ne zadovoljava važeće propise o toplinskoj izolaciji.

Potrošnja energije za grijanje i hlađenje može se bitnosmanjiti punom toplinskom izolacijom obodnih građevinskih dijelova zgrada(zidova, podova, krovova), i to na starim trošnim kućama i do 6 puta.Najpoželjniji materijal za izolaciju je kamena vuna, a na drugom mjestu senalazi stiropor. Razlika u investiciji je minimalna a kreće se oko 280 kn/m2 za 10 cm izolacije kamenom vunom, a 220kn/m2 stiroporom.

Osim što izolacija znatno pridonosi uštedi potrebne energijeza grijanje, ona također štiti građevni element od pregrijavanja, sprječavakondenzaciju vodene pare (zbog koje dolazi do truljenja građevnog materijala,te stvaranja mikroorganizama, gljivica i pljesni) i pridonosi toplinskojugodnosti u prostoriji (jer što su razlike u temperaturama između tijela igrađevinskog elementa veće tijelo se brže hladi i ljudi se osjećaju nelagodno).Toplinska izolacija omogućuje akumulaciju topline u zidovima prostorija,odnosno njihovo zagrijavanje te se na taj način smanjuje razlika utemperaturama između unutrašnjih površina i zraka u prostorijama.

U praksi je ponekad nemoguće dodatnu toplinsku izolacijuizvesti s vanjske strane, posebice kada se radi o višekatnoj zgradi (potrebna jesuglasnost svih stanara) ili kad je objekt pod zaštitom. U tom slučajuizolacija se može izvesti s unutrašnje strane.

Sam materijalod kojeg se izgrađuje vanjski zid možeimati vrlo različita toplinska svojstva. Najbolji materijali sa strane termičkeizolacije za vanjski zid su porobeton i posebna termoopeka, a navedena svojstvasu za tipove koji se mogu kupiti u Hrvatskoj.

Porotherm opeka (npr. proizvodi Wienerberger) — u debljinama 20 — 45 cm, ima znatno bolja termoizolacijskasvojstva od klasične opeke. Koeficijent toplinske vodljivosti iznosi između0,18 i 0,33 W/mK, dok se taj koeficijent za običnu ciglu kreće oko 0,45 W/mK.Tako za najbolju ciglu u ponudi koeficijent toplinske prolaznosti iznosi 0,33(to su ukupni toplinski gubici, dok je vođenje 0,18 W/mK), što za debljinucigle 45 cm daje gubitak topline kroz opeku od0,73 W/m2K, naprama 2 W/m2K kod zida od obične opeke iste debljine.

Ytong termoblok (npr. Xella) debljine 40 cm ima koeficijent vodljivosti topline0,30 W/m2K.

Gips ploče (npr. Knauf) debljine 3 cm sastoje se od 2 ploče debljine 9,5 mm, ekspandiranog polistirena i pločekoja sprečava prodiranje vlage. Ploče se ugrađuju s unutrašnje strane zidovaimaju koeficijent prolaza topline od 1,67 W/m2K.

Izolacijski materijaliza vanjsku ovojnicu zida mogu biti različiti, međutimnajpopularniji su kamena vuna i polimerni izolacijski materijali. Oni se svirazlikuju prema svojstvima i prema cijena.

Polimerni izolacijski materijali — stiropor ili ekspandiranipolistiren najpopularniji je vanjski izolacijski materijal, a izolacijadebljine 10 cm takvoga materijala ima koeficijenttoplinske prolaznosti 0,385 W/m2K.

Kamena vuna je materijal sličnih svojstava te imakoeficijent toplinske prolaznosti 0,35 W/m2K za ploču debljine 10 cm. Kamena vuna ima daleko manji otpordifuziji vodene pare od stiropora, ali je i povoljnija u slučaju požara (čuvasvojstva do temperature od 900 °C te spriječava širenje požara, iakoje i stiropor teško zapaljiv materijal).

Primjer:

Zid od porotherm cigle debljine 45 cm, s izolacijskim knauf pločamadebljine 3 cm na unutarnjoj strani te izolacijomod kamene vune ili stiropora sa vanjskom strane ima ukupnu koeficijent prolazatopline 0,21 W/m2K, prema običnom neizoliranom zidu kojemu je tavrijednost oko 1,6 W/m2K. To znači da je razlika u toplinskim gubicimaizmeđu ta dva slučaja 1,4 W/m2K, odnosno za normalnu zimsku razliku temperaturaod oko 20 K (unutarnja temp. 20°C vanjska 0°C) kroz neizolirani zid gubi se 30 W/m2zidaviše toplinske energije. Dakle za vanjski zid površine 20 m2 u toku jednog dana u ovakvimuvjetima nepotrebno se izgubi 51,4 MJ toplinske energije (energetska vrijednost1,5 m3 prirodnog plina). Naravno i prozoriznačajno utječu na toplinske gubitke ovojnice građevine.

Izvornik: http://www.ee.undp.hr