18 svibnja, 2022

Montažne i drvene kuće

Internetski vodič za investitore i kupce montažnih i drvenih kuća

Stiropor ili kamena vuna za kontaktnu fasadu?

Izbor izbora fasade uvijek je otvorena tema za razgovor. U ovom članku donosimo odgovor na konkretno pitanje koje je postavio privatni investitor na web portalu knaufinsulation.rs

Izbor izbora fasade uvijek je otvorena tema za razgovor. U ovom članku donosimo odgovor na konkretno pitanje koje je postavio privatni investitor na web portalu knaufinsulation.rs

Pitanje: Poštovani, nadam se da ćete pronaći vremena za moje pitanje i da ću od Vas dobiti adekvatan odgovor i ispravan savjet. Naime,planiran postaviti demit fasadu na stambenom objektu. Radi se o obiteljskoj jkući, zidanoj giter blokovima, koja sa vanjske strane nije ožbukana.

Mislio sam da koristim stiropor ali neki kažu da je kamena vuna bolja. Što mi vi preporučate? Što bolje izolira i kolika je razlika ucijeni? Sa kojim materijalom se brže gradi?

Odgovor: Odluka da se na objektu uradi kontaktna fasada (u svakodnevnom govoru prepoznat je termin Demit fasada) je svakako ozbiljna odluka u svakom pogledu, a prije svega financijskom jer zahtjeva ulaganja koja su i za manje individulane objekte značajna stavka za kućni budžet. Pa baš iz tog razloga, potrebno je dobro razmisliti i pokušati na sveobuhvatan način pristupiti izboru i samoj odluci o vrsti i kvalitativnom nivou komponenti kojećete ugraditi. Predlažem da uzmete u obzir sljedeće činjenice:

– kontaktnu fasadu radite jednom u životnom vijeku objekta –treba izabrati komponente koje će to omogućiti,

– razmislite o svim aspektima i problemima zgrade koji se mogu riješiti sa kontaktnom fasadom – pored termičke izolacije zimi razmisliti o termičkoj zaštiti leti, zvučnoj izolaciji od buke spolja i požarnoj otpornosti fasade,

– obratiti pažnju i na uvjete komfora u unutrašnjim prostorijama po ugradnji fasade – zidovi i posle ugradnje izolacijskog materijala je poželjno da „dišu“, tj, da se omogući difuzija vodene pare kroz vanjske zidove.

Ukoliko ste razmišljali na gore naveden način, tu se krije i odgovor na Vaše pitanje – da li je bolje da za izolacioni materijal izaberete stiropor (EPS) ili kamenu mineralnu vunu. Ukoliko se opredijelite za kamenu vunu, dobit ćete odgovarajuću toplotnu zaštitu koja je na nivou EPS izolacije (naravno za iste izabrane debljine izolacije) ali ćete dobiti i odličnu zvučnu izolaciju zidova kao i negorivu fasadu, naravno ukoliko se izabere fasadni sistem sa svim komponentama koje su prilagođene izolacionom materijalu kao što je kamena vuna (ovi tzv. ETICS sistemi koje nude određene firme imaju certificirane sisteme sa kamenom vunom u klasi A2 što ih klasificira kao negorive sisteme dok ETICS sistemi sa EPS-om ne mogu dobiti ovu klasu, uvijek spadaju u gorive sistem

I na kraju, bitna razlika u karakteristikama je paropropusnost materijala; ovu karakteristiku definira koeficijent µ i u principu manji iznos znači bolju propusnost za vodenu paru. Dobra orijentacija je vrijednost za zrak i vrijednost µ zrak=1, za kamenu vunu µ=1,2 a za EPSµ=30-40. Iz ove usporedbe je jasno da se difuzija vodene pare kroz zidove sa kamenom vunom može bez teškoća obavljati pa je kvaliteta unutrašnjeg zraka svakako bolji u odnosu na sisteme koje u svom sastavu imaju izuzetno neparopropusne materijale.

Vaš dio pitanja vezan za samu ugradnju ima jednostavan odgovor – ako se ugrađuje po pravilnima oba sistema su ravnopravna u smislu težine ugradnje, bolje reći lakoće ugradnje. Kontaktni sistemi imaju pravila ugradnje koja su jednaka za oba sistema (EPS i kamena vuna), možda je ključna razlika da se ploče od kamene vune obavezno tipluju za razliku od ploča od EPS koje ne moraju uvijek (zavisi od visine objekta i nekih drugih stavki).

Ostaje još cijena – činjenica je da su kontaktne fasade sa kamenom vunom skuplje od onih sa EPS ali i tu konačna ocjena zavisi od više faktora. Ako bi izabrali kvalitativno slične ostale komponente sistema sama izolaciona obloga je duplo skuplja (kamena vuna vs EPS iste debljine). Na vama je da procijenite da li je na strani dodatnih benefita koje ima sistem sa kamenom vunom dovoljno argumenata da uložite sredstva u ovaj tip izolacije.

IZVORNIK: www.knaufinsulation.rs