Energetika

Energetski certifikat

Energetsko certificiranje zgrada je postalo obavezno za sve nekretnine koje se prodaju od kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Većina građana je ovaj vrlo važan postupak dočekalo kao još jedan namet koji koristi samo državi. Danas energetski certifikat moraju imati sve nekretnine koje se prodaju kako bi kupac prije stana znao koliko godišnje taj stan troši energenata. 

Energetski certifikat
Energetsko certificiranje zgrada je postalo obavezno za sve nekretnine koje se prodaju od kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Većina građana je ovaj vrlo važan postupak dočekalo kao još jedan namet koji koristi samo državi. Danas energetski certifikat moraju imati sve nekretnine koje se prodaju kako bi kupac prije stana znao koliko godišnje taj stan troši energenata. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja su objavili da je 1.1.2016. krajnji datum kada će energetski certifikat morati imati i zgrade koji se iznajmljuju. .

Energetsko certificiranje zgrade se sastoji od energetskog pregleda zgrade, energetskog certifikata i izvješća. Kada se odlučite za izradu energetskog certifikata prvo je potrebno da ovlaštena osoba obavi energetski pregled zgrade. Energetski pregled je postupak u kojem se prikupljaju svi potrebni podaci za izradu energetsko certifikata. Kada se svi potrebni podaci prikupe oni se unose u računalni program koji izračunava godišnju potrošnju energenata za grijanje. Na osnovu dobivenog proračuna izrađuje se energetski certifikat. Na kraju energetskog certifikata ispisane su mjere koje se predlažu kako bi se smanjila godišnja potrošnja energenata. Cijeli ovaj postupak se na kraju detaljno opisuje u izvješću, gdje se nalazi proračun, troškovne i energetske bilance, mjere poboljšanja, s investicijama i uštedama. 

Ovaj postupak je vrlo dobar za sve građane jer im daje uvidu u kakvom se stanju nalazi njihov dom i kako bi s nekim malim investicijama mogli uštedjeti . Kod većine mjera rok povratka investicije je nekoliko godina. Kada uzmete u obzir da će cijena energenata stalno rasti kao što je to vidljivo u nekoliko zadnjih godina, energetski certifikat nije uopće bezvrijedan. Cilj energetskog certifikata je da se ljudi osvijeste i ulože u svoje domove kako bi ugodnije i kvalitetnije živjeli, a s druge strane mogućnost otvaranja novih poslova. Samo je jedan problem kod energetskih certifikata jer su mediji i građani nedovoljno informirani.

Više o energetskom certifikatu i postupku energetskog pregleda zgrade pogledajte OVDJE